POMOC DE MINIMIS |
Lp.
|
PKD
2007
|
OPIS SEKTORU WYKLUCZONEGO
|
PKD
2004
|
|
|
RYBOŁÓWSTWO |
|
1 |
03.11.Z |
Rybołówstwo w wodach morskich |
05.01.B |
– połowy ryb na oceanach, morzach i w wewnętrznych wodach morskich, |
– połowy skorupiaków i mięczaków morskich, |
– wielorybnictwo, |
– połowy zwierząt wodnych: żółwi, osłonic, jeżowców itp., |
– działalnośd statków rybackich prowadzących połowy ryb i innych organizmów wodnych połączone z |
– pozyskiwanie (poławianie, wydobywanie) pozostałych produktów i organizmów znajdujących się w |
– działalnośd usługową związaną z połowem ryb na oceanach, morzach i w wewnętrznych wodach |
Z wyłączeniem: |
– połowów ssaków morskich (np. morsów, fok), z wyłączeniem wielorybnictwa, sklasyfikowanych w |
– przetwórstwa wielorybów na statkach – przetwórniach, sklasyfikowanego w 10.11.Z, |
– przetwórstwa ryb, skorupiaków, mięczaków i pozostałych organizmów wodnych na statkach
zajmujących się wyłącznie przetwórstwem i przechowywaniem lub w fabrykach znajdujących się na lądzie, sklasyfikowanego w 10.20.Z, |
– wynajmowania łodzi rekreacyjnych z załogą, na przejażdżki po morzach i wodach przybrzeżnych (np.
wyprawy na ryby), sklasyfikowanego w 50.10.Z, |
– działalności związanej z dozorem łowisk oraz usługami patrolowymi, sklasyfikowanej w 84.24.Z, |
– działalności wspomagającej wędkarstwo sportowe i rekreacyjne, sklasyfikowanej w 93.19.Z. |
2 |
03.12.Z |
Rybołówstwo w wodach śródlądowych |
05.01.A |
– połowy ryb w wodach śródlądowych, |
– połowy skorupiaków i mięczaków w wodach śródlądowych, |
– połowy pozostałych organizmów wodnych w wodach śródlądowych, |
– pozyskiwanie surowców znajdujących się w wodach śródlądowych, |
– działalność usługową związaną z połowem ryb w wodach śródlądowych. |
Z wyłączeniem: |
– przetwórstwa ryb, skorupiaków i mięczaków, sklasyfikowanego w 10.20.Z, |
– działalności związanej z ochroną łowisk i usługami patrolowymi, sklasyfikowanej w 84.24.Z, |
– działalności wspomagającej wędkarstwo sportowe i rekreacyjne, sklasyfikowanej w 93.19.Z. |
3 |
03.21.Z |
Chów i hodowla ryb oraz pozostałych organizmów wodnych w wodach morskich |
05.02.Z |
– chów i hodowlę ryb w wodach morskich, włączając chów i hodowlę morskich ryb ozdobnych, |
– produkcję jaj małż (omułków, ostryg itp.), larw homarów, krewetek po okresie larwowym, narybku i podrostków narybku, |
– chów i hodowlę szkarłatnic i pozostałych jadalnych wodorostów morskich, |
– chów i hodowlę skorupiaków, małż, innych mięczaków oraz pozostałych organizmów wodnych w wodach morskich, |
– chów i hodowlę ryb i pozostałych organizmów wodnych w wodach słonawych, |
– chów i hodowlę ryb i pozostałych organizmów morskich w akwenach i zbiornikach ze słoną wodą, |
– działalność wylęgarni ryb w wodach morskich, |
– chów i hodowlę robaków morskich. |
Z wyłączeniem: |
– chowu i hodowli żab, sklasyfikowanych w 03.22.Z, |
– działalności wspomagającej wędkarstwo sportowe i rekreacyjne, sklasyfikowanej w 93.19.Z. |
4 |
03.22.Z |
Chów i hodowla ryb oraz pozostałych organizmów wodnych w wodach śródlądowych |
01.25.Z |
– chów i hodowlę ryb w stawach rybnych i wodach śródlądowych, włączając chów i hodowlę ryb ozdobnych w stawach rybnych i w wodach śródlądowych, |
|
– chów i hodowlę skorupiaków, małży, innych mięczaków oraz pozostałych organizmów wodnych w wodach śródlądowych, |
|
– działalność związaną z wylęgarniami ryb (słodkowodnych), |
|
– chów i hodowlę żab, |
05.02.Z |
– działalność usługową związaną z chowem i hodowlą ryb, skorupiaków, mięczaków i innych organizmów wodnych w stawach rybnych i wodach śródlądowych. |
|
Z wyłączeniem: |
|
|
|
– działalności związanej z chowem i hodowlą ryb i pozostałych organizmów morskich w akwenach i zbiornikach ze słoną wodą, sklasyfikowanej w 03.21.Z, |
|
– działalności wspomagającej wędkarstwo sportowe i rekreacyjne, sklasyfikowanej w 93.19.Z. |
5 |
10.20.Z |
Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków |
15.20.Z |
– przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków obejmujące: mrożenie, głębokie
mrożenie, suszenie, gotowanie, wędzenie, solenie, przechowywanie w solance, puszkowanie itp., |
– produkcję wyrobów z ryb, skorupiaków i mięczaków: filetów rybnych, ikry, kawioru, substytutów kawioru itp., |
– produkcję mączki rybnej, przeznaczonej do spożycia przez ludzi lub do karmienia zwierząt, |
– produkcję mąki, mączki i granulek z ryb i ssaków morskich, nie nadających się do spożycia przez ludzi, |
– działalność statków, na których dokonuje się wyłącznie przetwarzania i konserwowania ryb, |
– obróbkę wodorostów. |
Z wyłączeniem: |
– przetwarzania ryb na statkach prowadzących połowy ryb, sklasyfikowanego w 03.11.Z, |
– przetwarzania wielorybów na lądzie lub na specjalistycznych statkach, sklasyfikowanego w 10.11.Z, |
– produkcji olejów i tłuszczów z ryb i ssaków morskich, sklasyfikowanej w 10.41.Z, |
– produkcji gotowych, mrożonych dao rybnych, sklasyfikowanej w 10.85.Z, |
– produkcji zup rybnych, sklasyfikowanej w 10.89.Z. |
6 |
10.73.Z |
Produkcja makaronów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych – tylko tych, które zawierają w masie ponad 20 % ryb, skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych: |
15.85.Z |
– produkcję makaronów, pierogów i klusek, gotowanych lub surowych, nadziewanych lub nienadziewanych, |
– produkcję kuskusu, |
– produkcję konserwowanych lub mrożonych wyrobów makaronowych. |
Z wyłączeniem: |
– produkcji gotowych dao zawierających kuskus, sklasyfikowanej w 10.85.Z, |
– produkcji zup zawierających makaron, sklasyfikowanej w 10.89.Z. |
GÓRNICTWO WĘGLA |
7 |
05.10.Z |
Wydobywanie węgla kamiennego |
|
– wydobywanie węgla kamiennego w kopalniach (podziemne lub odkrywkowe), włączając wydobywanie w postaci ciekłej, |
10.10.A |
– czyszczenie, sortowanie, proszkowanie itp. węgla kamiennego w celu poprawienia jakości lub
przygotowania do transportu lub składowania, |
|
– odzyskiwanie węgla kamiennego z hałd. |
10.10.C |
Z wyłączeniem: |
|
– wydobywania węgla kamiennego, sklasyfikowanego w 05.10.Z, |
|
– wydobywania torfu, sklasyfikowanego w 08.92.Z, |
|
– próbnych wierceo w poszukiwaniu węgla oraz działalności pomocniczej związanej z wydobywaniem węgla brunatnego (lignitu), sklasyfikowanych w 09.90.Z, |
|
– produkcji brykietów z węgla brunatnego (lignitu), sklasyfikowanej w 19.20.Z, |
|
– przygotowania terenu dla wydobywania węgla, sklasyfikowanego w 43.12.Z. |
|
|
|
ROLNICTWO |
|
16 |
01.41.Z |
Chów i hodowla bydła mlecznego |
01.21.Z |
– chów i hodowlę bydła mlecznego. |
Z wyłączeniem: |
– produkcja surowego mleka krowiego lub z bawołów. |
17 |
01.42.Z |
Chów i hodowla koni i pozostałych zwierząt koniowatych |
01.21.Z |
– chów i hodowlę koni, osłów, mułów lub osłomułów. |
Z wyłączeniem: |
– produkcja nasienia ogierów. |
18 |
01.44.Z |
Chów i hodowla wielbłądów i zwierząt wielbłądowatych: |
01.25.Z |
– chów i hodowla wielbłądów (dromaderów) i zwierząt wielbłądowatych. |
19 |
01.45.Z |
Chów i hodowla owiec i kóz: |
01.22.Z |
– chów i hodowla owiec i kóz. |
|
|
Z wyłączeniem: |
|
– produkcja surowego mleka owczego i koziego, |
– produkcja surowej wełny, |
– produkcja nasienia kozłów i tryków. |
20 |
01.46.Z |
Chów i hodowla świo: |
01.23.Z |
– chów i hodowla świo. |
Z wyłączeniem: |
– produkcja nasienia knurów. |
21 |
01.47.Z |
Chów i hodowla drobiu: |
01.24.Z |
– chów i hodowla ptactwa domowego z gatunku „Gallus domesticus”, indyków, kaczek, gęsi i perliczek. |
Z wyłączeniem: |
– produkcja jaj, |
– działalnośd wylęgarni drobiu. |
22 |
01.49.Z |
Chów i hodowla pozostałych zwierząt |
01.25.Z |
– chów i hodowla pozostałych zwierząt, włącznie z częściowo oswojonymi: |
|
|
|
- pozostałych ptaków, z wyłączeniem drobiu,
|
|
- królików i pozostałych zwierząt futerkowych,
|
|
– chów i hodowlę zwierząt domowych, z wyłączeniem ryb: |
|
|
|
- ptaków, takich jak papużki itp.,
|
|
|
|
– chów i hodowlę różnorodnych zwierząt, |
|
– produkcja sierści zwierzęcej cienkiej lub grubej niezgrzeblonej. |
01.22.Z |
Z wyłączeniem: |
|
– chów i hodowla pozostałych zwierząt, włącznie z częściowo oswojonymi: |
|
|
|
– produkcja nasienia królików i pozostałych zwierząt futerkowych, |
|
– produkcja skór zwierząt futerkowych, gadów lub ptaków w gospodarstwach hodowlanych, |
|
– chów i hodowlę robaków, mięczaków, w tym ślimaków itp. Zwierząt lądowych, |
|
– chów i hodowlę jedwabników; produkcja kokonów jedwabników, |
|
– chów i hodowlę pszczół; produkcja miodu i wosku pszczelego oraz pozostałych produktów pszczelich, |
|
23 |
10.11.Z |
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu |
15.11.Z |
– produkcja świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w tuszach, |
15.12.Z |
– produkcja świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w kawałkach. |
|
Z wyłączeniem: |
|
– wytapianie jadalnego smalcu i innych tłuszczów jadalnych pochodzenia zwierzęcego |
|
– czynności związane z ubojem zwierząt, obróbką poubojową i paczkowaniem mięsa z bydła, świo , jagniąt, owiec, królików itp., |
|
– ubój i przetwarzanie wielorybów na lądzie lub na specjalistycznych statkach, |
|
– produkcja skór surowych i skór pochodzących z rzeźni, włączając zdejmowanie wełny ze skór owczych, |
|
– przetwarzanie odpadów zwierzęcych, |
|
– produkcja wełny surowej poubojowej. |
|
24 |
10.12.Z |
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu |
15.12.Z |
– produkcja świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa z drobiu, porcjowanego. |
Z wyłączeniem: |
– wytapiania jadalnych tłuszczów z drobiu, |
– czynności rzeźni związane z ubojem drobiu, obróbką poubojową i pakowaniem mięsa z drobiu, |
– produkcji pierza i puchu. |
25 |
03.11.Z |
Rybołówstwo w wodach morskich |
05.01.B |
– połowy ryb na oceanach, morzach i w wewnętrznych wodach morskich, |
– połowy skorupiaków i mięczaków morskich, |
– połowy zwierząt wodnych: żółwi, osłonic, jeżowców itp., |
|
|
– działalnośd statków rybackich prowadzących połowy ryb i innych organizmów wodnych połączone z ich przetwórstwem i konserwowaniem. |
|
Z wyłączeniem: |
– wielorybnictwa, |
– pozyskiwania (poławiania, wydobywania) pozostałych produktów i organizmów znajdujących się w wodach morskich, np.: pereł naturalnych, gąbek, korali i alg, |
– działalnośd usługową związaną z połowem ryb na oceanach, morzach i w wewnętrznych wodach
morskich. |
26 |
03.12.Z |
Rybołówstwo w wodach śródlądowych |
05.01.A |
– połowy ryb w wodach śródlądowych, |
– połowy skorupiaków i mięczaków w wodach śródlądowych. |
Z wyłączeniem: |
– połowy pozostałych organizmów wodnych w wodach śródlądowych, |
– pozyskiwanie surowców znajdujących się w wodach śródlądowych, |
– działalnośd usługową związaną z połowem ryb w wodach śródlądowych. |
27 |
03.21.Z |
Chów i hodowla ryb oraz pozostałych organizmów wodnych w wodach morskich |
05.02.Z |
– chów i hodowlę ryb w wodach morskich, włączając chów i hodowlę morskich ryb ozdobnych, |
– chów i hodowlę skorupiaków, małż, innych mięczaków oraz pozostałych organizmów wodnych w wodach morskich, |
– chów i hodowlę ryb i pozostałych organizmów wodnych w wodach słonawych, |
– chów i hodowlę ryb i pozostałych organizmów morskich w akwenach i zbiornikach ze słoną wodą, |
– działalnośd wylęgarni ryb w wodach morskich. |
Z wyłączeniem: |
– produkcję jaj małż (omułków, ostryg itp.), larw homarów, krewetek po okresie larwowym, narybku i podrostków narybku, |
– chów i hodowlę szkarłatnic i pozostałych jadalnych wodorostów morskich, |
– chów i hodowlę robaków morskich. |
28 |
10.20.Z |
Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków |
15.20.Z |
– przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków obejmujące: mrożenie, głębokie mrożenie, suszenie, gotowanie, wędzenie, solenie, przechowywanie w solance, puszkowanie itp., |
– produkcja mączki rybnej, przeznaczonej do spożycia przez ludzi lub do karmienia zwierząt, |
– produkcja mąki, mączki i granulek z ryb i ssaków morskich, nie nadających się do spożycia przez ludzi, |
– działalnośd statków, na których dokonuje się wyłącznie przetwarzania i konserwowania ryb. |
Z wyłączeniem: |
– obróbka wodorostów, |
– produkcja wyrobów z ryb, skorupiaków i mięczaków: filetów rybnych, ikry, kawioru, substytutów kawioru itp. |
29 |
10.42.Z |
Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych |
15.43.Z |
– produkcja margaryny, |
– produkcja past będących mieszaniną różnych tłuszczów jadalnych, |
– produkcja jadalnych mieszanek tłuszczowych zapobiegających przywieraniu do form. |
30 |
10.51.Z |
Przetwórstwo mleka i wyrób serów |
15.51.Z |
– produkcja świeżego płynnego mleka, mleka sterylizowanego (włączając mleko |
– pasteryzowane lub poddane działaniu bardzo wysokich temperatur (tzw. UHT)) oraz: |
– mleka homogenizowanego, |
– produkcja napojów bezalkoholowych na bazie mleka, |
– produkcja śmietany ze świeżego mleka: sterylizowanej (włączając śmietanę pasteryzowaną lub poddaną działaniu bardzo wysokich temperatur (tzw. UHT)), homogenizowanej, |
– produkcja mleka odwodnionego lub zagęszczonego, słodzonego lub niesłodzonego, |
– produkcja mleka lub śmietany w postaci stałej, |
– produkcja masła, |
– produkcja jogurtu i kefiru, |
– produkcja serów i twarogów, |
– produkcja serwatki, |
– produkcja kazeiny i laktozy. |
31 |
01.47.Z |
Chów i hodowla drobiu |
01.24.Z |
– produkcję jaj. |
|
|
Z wyłączeniem: |
|
– działalności wylęgarni drobiu, |
– chów i hodowlę ptactwa domowego z gatunku „Gallus domesticus”, indyków, kaczek, gęsi i perliczek. |
32 |
01.49.Z |
Chów i hodowla pozostałych zwierząt w zakresie produkcji miodu |
01.25.Z |
33 |
01.19.Z |
Pozostałe uprawy rolne inne niż wieloletnie |
01.12.B |
– uprawa kwiatów, |
– produkcja kwiatów ciętych oraz pączków kwiatowych, |
– produkcja nasion kwiatów. |
Z wyłączeniem: |
– uprawa brukwi, buraków pastewnych, korzeni pastewnych, koniczyny, lucerny (alfalfa), |
– esparcety, kukurydzy pastewnej i pozostałych traw innych niż rośliny wieloletnie, kapusty |
– pastewnej i podobnych roślin pastewnych, |
– uprawa gryki, |
– produkcja nasion buraka pastewnego, |
– produkcja nasion pozostałych roślin pastewnych. |
34 |
01.30.Z |
Rozmnażanie roślin |
01.12.B |
– uprawa roślin do rozmnażania, |
– uprawa roślin ozdobnych, włączając daro do przesadzania, |
– uprawa roślin dla cebulek, bulw i korzeni; sadzonki i szczepy, |
– uprawa grzybni, włączając podłoże z wsianą grzybnią, |
– uprawa szkółkarską, z wyłączeniem szkółek leśnych. |
35 |
01.29.Z |
Uprawa pozostałych roślin wieloletnich |
02.01.A |
– uprawa choinek świątecznych na gruntach rolnych. |
Z wyłączeniem: |
– uprawa drzew kauczukowych w celu zbierania mleczka kauczukowego (lateksu), |
– uprawa drzew w celu uzyskania soków, |
– uprawa roślin wieloletnich używanych do wyplatania. |
36 |
02.30.Z |
Pozyskiwanie dziko rosnących produktów leśnych, z wyłączeniem drewna w zakresie pozyskiwania mchów i porostów |
01.12.B |
01.13.Z |
02.01.A |
37 |
01.13.Z |
Uprawa warzyw, włączając melony oraz uprawa roślin korzeniowych i roślin bulwiastych |
01.11.B |
– uprawa warzyw kwiatostanowych, liściastych i łodygowych, takich jak: |
01.11.C |
|
01.12.A |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- pozostałe warzywa kwiatostanowe, liściaste i łodygowe,
|
|
– uprawa warzyw owocowych, takich jak: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- pozostałe warzywa uprawiane na owoce,
|
|
– uprawa warzyw korzeniowych, bulwiastych i cebulowych, takich jak: |
|
|
|
|
|
|
|
- cebula, włączając szalotkę,
|
|
- por i pozostałe warzywa cebulowe,
|
|
- pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste,
|
|
– uprawa grzybów, w tym trufli, |
|
– uprawa buraków cukrowych, |
|
– uprawa kukurydzy cukrowej, |
|
– uprawa pozostałych warzyw, |
|
|
|
– produkcja nasion warzyw, z wyłączeniem nasion buraków pastewnych, |
|
– uprawa roślin korzeniowych i bulwiastych, takich jak: |
- słodkie ziemniaki (pataty, bataty),
|
|
- pozostałe rośliny korzeniowe i bulwiaste.
|
38 |
01.21.Z |
Uprawa winogron |
01.13.Z |
– uprawa winogron na wino i winogron stołowych w winnicach. |
39 |
01.22.Z |
Uprawa drzew i krzewów owocowych tropikalnych i podzwrotnikowych |
01.13.Z |
– uprawa drzew i krzewów owocowych tropikalnych i podzwrotnikowych: |
|
|
|
|
|
|
|
- pozostałych drzew i krzewów owocowych tropikalnych i podzwrotnikowych.
|
40 |
01.23.Z |
Uprawa drzew i krzewów owocowych cytrusowych |
01.13.Z |
– uprawa drzew i krzewów owocowych cytrusowych: |
|
|
|
- mandarynek, w tym klementynek,
|
- pozostałych drzew i krzewów owocowych cytrusowych.
|
41 |
01.24.Z |
Uprawa drzew i krzewów owocowych ziarnkowych i pestkowych |
01.13.Z |
– uprawa drzew i krzewów owocowych ziarnkowych i pestkowych: |
|
|
|
|
|
|
|
- pozostałych drzew i krzewów owocowych ziarnkowych i pestkowych.
|
42 |
01.25.Z |
Uprawa pozostałych drzew i krzewów owocowych oraz orzechów |
01.13.Z |
– uprawa drzew i krzewów owocowych jagodowych: |
|
|
|
|
|
|
- pozostałych drzew i krzewów owocowych jagodowych,
|
– produkcja nasion owoców, |
– uprawa orzechów jadalnych: |
|
|
|
|
|
|
|
– uprawę pozostałych drzew i krzewów owocowych: |
|
43 |
01.27.Z |
Uprawa roślin wykorzystywanych do produkcji napojów |
01.13.Z |
– kawa, |
– herbata, |
Z wyłączeniem: |
– maté (herbaty paragwajskiej), |
– kakao, |
– pozostałych roślin wykorzystywanych do produkcji napojów. |
44 |
01.28.Z |
Uprawa roślin przyprawowych i aromatycznych oraz roślin wykorzystywanych do produkcji leków i wyrobów farmaceutycznych |
01.12.A |
– uprawa roślin przyprawowych i aromatycznych: |
01.13.Z |
- pieprzu (z rodzaju Piper),
|
|
- chili i papryki słodkiej (z rodzaju Capsicum),
|
|
- gałki muszkatołowej i kardamonu,
|
|
- anyżu, badianu i kopru włoskiego,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
01.11.C |
- pozostałych roślin przyprawowych i aromatycznych.
|
|
Z wyłączeniem: |
|
– uprawa roślin wykorzystywanych do produkcji leków, środków odurzających i wyrobów |
|
– farmaceutycznych, |
|
– uprawa roślin wykorzystywanych do wyrobu środków owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych celów. |
|
45 |
01.11.Z |
Uprawa zbóż, roślin strączkowych i roślin oleistych na nasiona, z wyłączeniem ryżu |
01.11.A |
– uprawa zbóż, takich jak: |
01.11.C |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- pozostałe zboża, gdzie indziej niesklasyfikowane
|
|
Z wyłączeniem: |
|
– uprawa roślin strączkowych, takich jak: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- pozostałe rośliny strączkowe,
|
|
– uprawa roślin oleistych na nasiona, takich jak: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- pozostałe rośliny oleiste uprawiane na nasiona.
|
|
46 |
01.12.Z |
Uprawa ryżu |
01.11.A |
47 |
10.61.Z |
Wytwarzanie produktów przemiału zbóż |
15.61.Z |
– przemiał zbóż: produkcja mąki, kasz, mączki i śruty pszennej; przemiał żyta, owsa, |
– kukurydzy i innych zbóż, |
– przemiał ryżu: produkcja ryżu łuskanego, mielonego, polerowanego, lukrowanego, parowanego lub preparowanego; |
– produkcja mąki ryżowej, |
– przemiał surowców warzywnych: produkcja mąki i mączki z suszonych |
nasion roślin |
|
|
– strączkowych, korzeni lub bulw oraz z orzechów jadalnych, |
|
– wytwarzanie zbożowej żywności śniadaniowej, wytwarzanie mąki wieloskładnikowej oraz mieszanek do wypieku chleba, ciast, herbatników i naleśników. |
48 |
10.62.Z |
Wytwarzanie skrobi i wyrobów skrobiowych |
15.62.Z |
– wytwarzanie skrobi z ziemniaków, ryżu, kukurydzy itp., |
– mielenie kukurydzy metodą mokrą, |
– wytwarzanie glukozy, syropu glukozowego, maltozy, inuliny, izoglukozy itp., |
– wytwarzanie glutenu. |
Z wyłączeniem: |
– wytwarzanie tapioki i jej namiastek ze skrobi, |
– wytwarzanie oleju kukurydzianego. |
49 |
01.11.Z |
Uprawa zbóż, roślin strączkowych i roślin oleistych na nasiona, z wyłączeniem ryżu |
01.12.A |
– uprawa roślin oleistych na nasiona, takich jak: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- pozostałe rośliny oleiste uprawiane na nasiona.
|
Z wyłączeniem: |
– uprawa zbóż, takich jak: |
|
|
|
|
|
|
|
- pozostałe zboża, gdzie indziej niesklasyfikowane,
|
– uprawa roślin strączkowych, takich jak: |
|
|
|
|
|
|
|
|
- pozostałe rośliny strączkowe.
|
50 |
01.19.Z |
Pozostałe uprawy rolne inne niż wieloletnie |
01.11.C |
– uprawa brukwi, buraków pastewnych, korzeni pastewnych, koniczyny, lucerny (alfalfa), |
– esparcety, kukurydzy pastewnej i pozostałych traw innych niż rośliny wieloletnie, kapusty |
– pastewnej i podobnych roślin pastewnych, |
– uprawa gryki, |
– produkcja nasion buraka pastewnego, |
– produkcja nasion pozostałych roślin pastewnych. |
Z wyłączeniem: |
– uprawa kwiatów, |
– produkcja kwiatów ciętych oraz pączków kwiatowych, |
– produkcja nasion kwiatów. |
51 |
10.11.Z |
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu |
15.13.B |
– wytapianie jadalnego smalcu i innych tłuszczów jadalnych pochodzenia zwierzęcego. |
Z wyłączeniem: |
|
|
– czynności związane z ubojem zwierząt, obróbką poubojową i paczkowaniem mięsa z |
|
– bydła, świo , jagniąt, owiec, królików itp., |
– produkcja świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w tuszach, |
– produkcja świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w kawałkach, |
– ubój i przetwarzanie wielorybów na lądzie lub na specjalistycznych statkach, |
– produkcja skór surowych i skór pochodzących z rzeźni, włączając zdejmowanie wełny ze skór owczych, |
– przetwarzanie odpadów zwierzęcych, |
– produkcja wełny surowej poubojowej . |
52 |
10.12.Z |
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu |
15.13.B |
– wytapianie jadalnych tłuszczów z drobiu. |
Z wyłączeniem: |
– czynności rzeźni związane z ubojem drobiu, obróbką poubojową i pakowaniem mięsa z drobiu, |
– produkcja świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa z drobiu, porcjowanego, |
– produkcja pierza i puchu. |
53 |
10.11.Z |
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu |
15.13.B |
– wytapianie jadalnego smalcu i innych tłuszczów jadalnych pochodzenia zwierzęcego. |
Z wyłączeniem: |
– czynności związane z ubojem zwierząt, obróbką poubojową i paczkowaniem mięsa z |
– bydła, świo , jagniąt, owiec, królików itp., |
– produkcja świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w tuszach, |
– produkcja świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w kawałkach, |
– ubój i przetwarzanie wielorybów na lądzie lub na specjalistycznych statkach, |
– produkcja skór surowych i skór pochodzących z rzeźni, włączając zdejmowanie wełny ze skór owczych, |
– przetwarzanie odpadów zwierzęcych, |
– produkcja wełny surowej poubojowej. |
54 |
10.41.Z |
Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych |
15.41.Z |
– produkcja olejów z ryb i ssaków morskich, |
15.42.Z |
Z wyłączeniem: |
|
– produkcja nieoczyszczonych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego, oleju palmowego, oleju słonecznikowego, oleju z nasion bawełny, oleju rzepakowego, oleju gorczycowego, oleju z siemienia lnianego itp., |
|
– produkcja nieodtłuszczonej mąki i mączki z nasion roślin oleistych, orzechów lub ziaren oleistych, |
|
– produkcja rafinowanych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego itp., |
|
– przetwarzanie olejów roślinnych: parowanie, gotowanie, odwadnianie, utwardzanie itp., |
|
– produkcja niejadalnych olejów i tłuszczów zwierzęcych, |
|
– produkcja puchu bawełnianego (lintersu), makuchów z nasion oleistych oraz innych pozostałości powstających przy produkcji oleju. |
|
55 |
10.41.Z |
Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych |
15.41.Z |
– produkcja nieoczyszczonych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego, oleju palmowego, oleju słonecznikowego, oleju z nasion bawełny, oleju rzepakowego, oleju gorczycowego, oleju z siemienia lnianego itp., |
15.42.Z |
– produkcja rafinowanych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego itp. |
01.13.Z |
Z wyłączeniem: |
|
– produkcja olejów z ryb i ssaków morskich, |
|
– produkcja nieodtłuszczonej mąki i mączki z nasion roślin oleistych, orzechów lub ziaren oleistych, |
|
– przetwarzanie olejów roślinnych: parowanie, gotowanie, odwadnianie, utwardzanie itp., |
|
– produkcja niejadalnych olejów i tłuszczów zwierzęcych, |
|
– produkcja puchu bawełnianego (lintersu), makuchów z nasion oleistych oraz innych pozostałości powstających przy produkcji oleju. |
|
56 |
10.41.Z |
Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych |
15.41.Z |
– produkcja nieoczyszczonych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego, oleju palmowego, oleju słonecznikowego, oleju z nasion bawełny, oleju rzepakowego, oleju gorczycowego, oleju z siemienia lnianego itp., |
15.42.Z |
– produkcja rafinowanych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego itp. |
01.13.Z |
Z wyłączeniem: |
|
– produkcja olejów z ryb i ssaków morskich, |
|
|
|
– produkcja nieodtłuszczonej mąki i mączki z nasion roślin oleistych, orzechów lub ziaren oleistych, |
|
– przetwarzanie olejów roślinnych: parowanie, gotowanie, odwadnianie, utwardzanie itp., |
– produkcja niejadalnych olejów i tłuszczów zwierzęcych, |
– produkcja puchu bawełnianego (lintersu), makuchów z nasion oleistych oraz innych pozostałości powstających przy produkcji oleju. |
57 |
10.42.Z |
Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych |
15.43.Z |
– produkcja margaryny, |
– produkcja past będących mieszanin ą różnych tłuszczów jadalnych, |
– produkcja jadalnych mieszanek tłuszczowych zapobiegających przywieraniu do form. |
58 |
10.13.Z |
Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego |
15.13.A |
– produkcja mięsa suszonego, solonego lub wędzonego, |
15.13.B |
– produkcja wyrobów z mięsa. |
|
59 |
10.20.Z |
Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków |
15.20.Z |
– produkcja wyrobów z ryb, skorupiaków i mięczaków: filetów rybnych, ikry, kawioru, substytutów kawioru itp. |
Z wyłączeniem: |
– obróbka wodorostów, |
– przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków obejmujące: mrożenie, głębokie mrożenie, suszenie, gotowanie, wędzenie, solenie, przechowywanie w solance, puszkowanie itp., |
– produkcja mączki rybnej, przeznaczonej do spożycia przez ludzi lub do karmienia zwierząt, |
– produkcja mąki, mączki i granulek z ryb i ssaków morskich, nie nadających się do spożycia przez ludzi, |
– działalnośd statków, na których dokonuje się wyłącznie przetwarzania i konserwowania ryb. |
60 |
10.62.Z |
Wytwarzanie skrobi i wyrobów skrobiowych w zakresie produkcji glukozy syropu glukozowego |
10.62.Z |
61 |
10.81.Z |
Produkcja cukru |
15.83.Z |
– produkcja i rafinacja cukru (sacharozy) oraz substytutów cukru, z buraków, trzciny |
– cukrowej, klonu i palmy, |
– produkcja syropów cukrowych, |
– produkcja melasy, |
– produkcja syropu i cukru klonowego. |
62 |
18.89.Z |
Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej |
15.62.Z |
niesklasyfikowana w zakresie produkcji miodu sztucznego i karmelu |
63 |
01.27.Z |
Uprawa roślin wykorzystywanych do produkcji napojów |
01.13.Z |
– kakao. |
Z wyłączeniem uprawy roślin wykorzystywanych do produkcji napojów: |
– kawy, |
– herbaty, |
– maté (herbaty paragwajskiej), |
– pozostałych roślin wykorzystywanych do produkcji napojów. |
64 |
01.63.Z |
Działalnośd usługowa następująca po zbiorach |
01.13.Z |
– przygotowanie ziaren kakaowych, np. łuskanie. |
Z wyłączeniem: |
– przygotowanie plonów do sprzedaży na rynek pierwotny przez: czyszczenie, obcinanie, sortowanie, odkażanie, |
– odziarnianie bawełny, |
– przygotowanie liści tytoniowych, szyszek chmielowych, ziół, np. suszenie, |
– woskowanie owoców. |
65 |
10.32.Z |
Produkcja soków z owoców i warzyw |
15.32.Z |
– produkcja soków z owoców i warzyw, |
– produkcja koncentratów ze świeżych owoców i warzyw. |
66 |
10.39.Z |
Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw |
15.33.A |
– produkcja żywności składającej się głównie z owoców lub warzyw, z wyłączeniem gotowych dao mrożonych lub w puszkach, |
15.33.B |
– konserwowanie owoców, orzechów i warzyw poprzez zamrażanie, suszenie, zalewanie |
|
– olejem lub octem, puszkowanie itp., |
|
– wytwarzanie owocowych i warzywnych artykułów spożywczych, |
|
– produkcja dżemów, marmolady i galaretek, |
|
– prażenie orzechów, |
|
– produkcja artykułów spożywczych z orzechów, |
|
|
|
– produkcja łatwo psujących się gotowych potraw z owoców i warzyw, takich jak: sałatki; pakowane mieszanki sałatek; obrane lub pocięte warzywa, tofu (ser sojowy) |
|
67 |
10.31.Z |
Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków |
15.31.Z |
Z wyłączeniem: |
– przemysłowego obierania ziemniaków. |
68 |
11.02.Z |
Produkcja win gronowych |
01.13.Z |
– produkcja win gronowych, |
15.93.Z |
– produkcja gronowych win musujących, |
|
– produkcja win gronowych z zagęszczonego moszczu winogronowego, |
|
– produkcja win gronowych o niskiej zawarto ś ci alkoholu lub win bezalkoholowych. |
|
Z wyłączeniem: |
|
– mieszanie, oczyszczanie i butelkowanie win gronowych. |
|
69 |
11.03.Z |
Produkcja cydru i pozostałych win owocowych |
15.94.Z |
– produkcja napojów alkoholowych otrzymywanych w wyniku fermentacji, ale bez ich destylowania: sake, cydr (jabłecznik), perry (wino gruszkowe) i inne wina owocowe, |
– produkcja miodu pitnego i napojów mieszanych zawierających wina owocowe, włączając wyroby
winopochodne i winopodobne. |
70 |
11.04.Z |
Produkcja pozostałych niedestylowanych napojów fermentowanych |
15.95.Z |
– produkcja wermutu i podobnych niedestylowanych napojów fermentowanych. |
71 |
11.01.Z |
Destylowanie, rektyfikowanie i mieszanie alkoholi |
15.92.Z |
– produkcja alkoholu etylowego, po przetworzeniu przeznaczonego do |
spożycia. |
Z wyłączeniem: |
– produkcja napojów alkoholowych, takich jak: wódka, whisky, brandy, gin, likiery itp., |
– produkcja destylowanych napojów alkoholowych, takich jak: „mieszane drinki” itp., |
– mieszanie alkoholi destylowanych. |
72 |
20.14.Z |
Produkcja pozostałych podstawowych chemikaliów organicznych w zakresie produkcji alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego nie przeznaczonego do spożycia |
15.92.Z |
73 |
10.84.Z |
Produkcja przypraw w zakresie produkcji octu |
15.87.Z |
74 |
10.91.Z |
Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich |
15.71.Z |
– produkcja gotowej paszy dla zwierz ą t gospodarskich i ryb, włączając produkcję |
– koncentratów paszowych i dodatków paszowych, przygotowywanie pasz jednoskładnikowych, |
– przetwarzanie odpadów poubojowych do produkcji pasz. |
75 |
10.92.Z |
Produkcja gotowej karmy dla zwierząt domowych |
15.72.Z |
– produkcja gotowej karmy dla zwierz ą t domowych (psów, kotów, ptaków, rybek itp.), |
– przetwarzanie odpadów poubojowych do produkcji pasz dla zwierząt domowych. |
76 |
02.30.Z |
Pozyskiwanie dziko rosnących produktów leśnych, z wyłączeniem drewna |
02.01.A |
– korek, |
Z wyłączeniem: |
– grzyby, w tym trufle, |
– owoce jagodowe, |
– orzechy leśne, |
– balaty i pozostałe żywice gumopodobne, |
– żywica i szelak nieczyszczony, |
– karpina, |
– kora, |
– igliwie, |
– choinki, |
– balsamy, |
– włókna roślinne, |
– trawa morska, |
– żołędzie, kasztany, szyszki, nasiona, owocnie, |
– mchy i porosty, |
– inne rośliny leśne i ich części. |
77 |
01.16.Z |
Uprawa roślin włóknistych |
01.11.C |
– uprawa lnu i konopi. |
|
|
Z wyłączeniem: |
|
– uprawa bawełny, |
– uprawa juty, ketmii konopiowatej i pozostałych roślin na włókna łykowe, |
– uprawa sizalu i pozostałych roślin z rodziny agawy na włókna tekstylne, |
– uprawa konopi manilskich, ramii i pozostałych roślin na włókna tekstylne, |
– uprawa pozostałych roślin włóknistych, |
– roszenie roślin włóknistych przeprowadzane w warunkach naturalnych. |
78 |
01.16.Z |
Uprawa roślin włóknistych |
01.11.C |
– uprawa lnu i konopi. |
Z wyłączeniem: |
– uprawa bawełny, |
– uprawa juty, ketmii konopiowatej i pozostałych roślin na włókna łykowe, |
– uprawa sizalu i pozostałych roślin z rodziny agawy na włókna tekstylne, |
– uprawa konopi manilskich, ramii i pozostałych roślin na włókna tekstylne, |
– uprawa pozostałych roślin włóknistych, |
– roszenie roślin włóknistych przeprowadzane w warunkach naturalnych. |
TRANSPORT DROGOWY TOWARÓW – ZAKAZ FINANSOWANIA ZAKUPU ŚRODKA TRANSPORTU |
92 |
49.41.Z |
Transport drogowy towarów |
60.24.A |
– przewozy towarów realizowane środkami transportu drogowego przystosowanymi do przewozu: |
60.24.C |
– dłużyc, |
|
– inwentarza żywego, |
|
– towarów zamrożonych lub schłodzonych, |
|
– towarów ciężkich, |
|
– towarów masowych, włączając transport cysternami mleka z gospodarstw rolnych, |
|
– samochodów, |
|
– odpadów i materiałów wtórnych, z wyłączeniem ich zbierania i usuwania, |
|
– wynajem samochodów ciężarowych z kierowcą, |
|
– transport towarów pojazdami napędzanymi siłą mięśni ludzkich lub ciągnionymi przez zwierzęta. |
|
Z wyłączeniem: |
|
– transportu drewna na terenie lasu związanego z jego pozyskiwaniem, sklasyfikowanego w 02.40.Z, |
|
– dystrybucji wody za pośrednictwem cystern, sklasyfikowanej w 36.00.Z, |
|
– transportu odpadów, będącego integralną częścią ich zbierania, sklasyfikowanego w 38.11.Z, 38.12.Z. |
|
– działalności terminali w zakresie obsługi towarów, sklasyfikowanej w 52.21.Z, |
|
– pakowania towarów przeznaczonych do transportu, sklasyfikowanego w odpowiednich podklasach klasy 52.29, |
|
– działalności pocztowej i kurierskiej, sklasyfikowanej w 53.10.Z, 53.20.Z. |
|
93 |
49.42.Z |
Działalnośd usługowa związana z przeprowadzkami |
60.24.A |
– transport drogowy związany z przeprowadzkami świadczony na rzecz przedsiębiorstw i gospodarstw domowych. |
TRANSPORT DROGOWY – PRÓG POMOCY DO 100 TYS. EURO |
89 |
49.31.Z |
Transport lądowy pasażerski, miejski i podmiejski |
60.21.A |
– miejskie lub podmiejskie przewozy pasażerskie realizowane środkami transportu lądowego, takimi jak: autobus, tramwaj, trolejbus, kolej podziemna lub nadziemna itp., po ustalonych trasach w oparciu o rozkład jazdy, uwzględniający zabieranie pasażerów oraz ich wysadzanie na ustalonych przystankach, |
– przewozy pasażerskie na trasach między lotniskiem czy stacją kolejową a centrum miasta, |
– działalnośd kolei linowo-naziemnych, linowych itp. w przypadku, gdy należą do miejskiego lub podmiejskiego systemu komunikacji. |
Z wyłączeniem: |
– transportu kolejowego pasażerskiego międzymiastowego, sklasyfikowanego w 49.10.Z. |
90 |
49.32.Z |
Działalnośd taksówek osobowych |
60.22.Z |
– działalnośd polegająca na przewozie indywidualnych pasażerów do ustalonych przez nich miejsc, |
– działalnośd polegającą na wynajmowaniu samochodów osobowych i furgonetek (< =3,5 t) z kierowcą. |
91 |
49.39.Z |
Pozostały transport lądowy pasażerski, gdzie indziej niesklasyfikowany |
60.23.Z |
– transport drogowy pasażerski pozostały, taki jak: |
60.21.Z |
– rozkładowe dalekobieżne przewozy autobusowe, |
|
|
|
– wynajem autobusów z kierowcą, przewozy wycieczkowe i turystyczne oraz inne okazjonalne przewozy autobusowe kursujące bez ustalonego rozkładu, |
|
– przewozy wahadłowe między portem lotniczym a stałymi punktami w centrum miasta, |
– autobusowe przewozy szkolne i pracownicze. |
Z wyłączeniem: |
– transportu sanitarnego, sklasyfikowanego w 86.90.B |
– transport pasażerski pojazdami napędzanymi siłą mięśni ludzkich lub ciągnionymi przez zwierzęta, |
– działalnośd kolejek linowych naziemnych, kolejek linowych, wyciągów orczykowych i wyciągów narciarskich pod warunkiem, że nie są częścią miejskiego lub podmiejskiego systemu komunikacji. |
92 |
49.41.Z |
Transport drogowy towarów |
60.24.A |
– przewozy towarów realizowane środkami transportu drogowego przystosowanymi do przewozu: |
60.24.B |
– dłużyc, |
60.24.C |
– inwentarza żywego, |
|
– towarów zamrożonych lub schłodzonych, |
|
– towarów ciężkich, |
|
– towarów masowych, włączając transport cysternami mleka z gospodarstw rolnych, |
|
– samochodów, |
|
– odpadów i materiałów wtórnych, z wyłączeniem ich zbierania i usuwania, |
|
– wynajem samochodów ciężarowych z kierowcą, |
|
– transport towarów pojazdami napędzanymi siłą mięśni ludzkich lub ciągnionymi przez zwierzęta. |
|
Z wyłączeniem: |
|
– transportu drewna na terenie lasu związanego z jego pozyskiwaniem, sklasyfikowanego w 02.40.Z, |
|
– dystrybucji wody za pośrednictwem cystern, sklasyfikowanej w 36.00.Z, |
|
– transportu odpadów, będącego integralną częścią ich zbierania, sklasyfikowanego w 38.11.Z, 38.12.Z. |
|
– działalności terminali w zakresie obsługi towarów, sklasyfikowanej w 52.21.Z, |
|
– pakowania towarów przeznaczonych do transportu, sklasyfikowanego w odpowiednich podklasach klasy 52.29, |
|
– działalności pocztowej i kurierskiej, sklasyfikowanej w 53.10.Z, 53.20.Z. |
|
93 |
49.42.Z |
Działalnośd usługowa związana z przeprowadzkami |
60.24.A |
– transport drogowy związany z przeprowadzkami świadczony na rzecz przedsiębiorstw i gospodarstw domowych. |