Strona główna » Dotacje » Wykluczenia z dofinansowania
| POMOC DE MINIMIS | ||||
|---|---|---|---|---|
Lp. |
PKD 2007 |
OPIS SEKTORU WYKLUCZONEGO |
PKD 2004 |
|
| RYBOŁÓWSTWO | ||||
| 1 | 03.11.Z | Rybołówstwo w wodach morskich | 05.01.B | |
| – połowy ryb na oceanach, morzach i w wewnętrznych wodach morskich, | ||||
| – połowy skorupiaków i mięczaków morskich, | ||||
| – wielorybnictwo, | ||||
| – połowy zwierząt wodnych: żółwi, osłonic, jeżowców itp., | ||||
| – działalnośd statków rybackich prowadzących połowy ryb i innych organizmów wodnych połączone z | ||||
| – pozyskiwanie (poławianie, wydobywanie) pozostałych produktów i organizmów znajdujących się w | ||||
| – działalnośd usługową związaną z połowem ryb na oceanach, morzach i w wewnętrznych wodach | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – połowów ssaków morskich (np. morsów, fok), z wyłączeniem wielorybnictwa, sklasyfikowanych w | ||||
| – przetwórstwa wielorybów na statkach – przetwórniach, sklasyfikowanego w 10.11.Z, | ||||
| – przetwórstwa ryb, skorupiaków, mięczaków i pozostałych organizmów wodnych na statkach zajmujących się wyłącznie przetwórstwem i przechowywaniem lub w fabrykach znajdujących się na lądzie, sklasyfikowanego w 10.20.Z, | ||||
| – wynajmowania łodzi rekreacyjnych z załogą, na przejażdżki po morzach i wodach przybrzeżnych (np. wyprawy na ryby), sklasyfikowanego w 50.10.Z, | ||||
| – działalności związanej z dozorem łowisk oraz usługami patrolowymi, sklasyfikowanej w 84.24.Z, | ||||
| – działalności wspomagającej wędkarstwo sportowe i rekreacyjne, sklasyfikowanej w 93.19.Z. | ||||
| 2 | 03.12.Z | Rybołówstwo w wodach śródlądowych | 05.01.A | |
| – połowy ryb w wodach śródlądowych, | ||||
| – połowy skorupiaków i mięczaków w wodach śródlądowych, | ||||
| – połowy pozostałych organizmów wodnych w wodach śródlądowych, | ||||
| – pozyskiwanie surowców znajdujących się w wodach śródlądowych, | ||||
| – działalność usługową związaną z połowem ryb w wodach śródlądowych. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – przetwórstwa ryb, skorupiaków i mięczaków, sklasyfikowanego w 10.20.Z, | ||||
| – działalności związanej z ochroną łowisk i usługami patrolowymi, sklasyfikowanej w 84.24.Z, | ||||
| – działalności wspomagającej wędkarstwo sportowe i rekreacyjne, sklasyfikowanej w 93.19.Z. | ||||
| 3 | 03.21.Z | Chów i hodowla ryb oraz pozostałych organizmów wodnych w wodach morskich | 05.02.Z | |
| – chów i hodowlę ryb w wodach morskich, włączając chów i hodowlę morskich ryb ozdobnych, | ||||
| – produkcję jaj małż (omułków, ostryg itp.), larw homarów, krewetek po okresie larwowym, narybku i podrostków narybku, | ||||
| – chów i hodowlę szkarłatnic i pozostałych jadalnych wodorostów morskich, | ||||
| – chów i hodowlę skorupiaków, małż, innych mięczaków oraz pozostałych organizmów wodnych w wodach morskich, | ||||
| – chów i hodowlę ryb i pozostałych organizmów wodnych w wodach słonawych, | ||||
| – chów i hodowlę ryb i pozostałych organizmów morskich w akwenach i zbiornikach ze słoną wodą, | ||||
| – działalność wylęgarni ryb w wodach morskich, | ||||
| – chów i hodowlę robaków morskich. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – chowu i hodowli żab, sklasyfikowanych w 03.22.Z, | ||||
| – działalności wspomagającej wędkarstwo sportowe i rekreacyjne, sklasyfikowanej w 93.19.Z. | ||||
| 4 | 03.22.Z | Chów i hodowla ryb oraz pozostałych organizmów wodnych w wodach śródlądowych | 01.25.Z | |
| – chów i hodowlę ryb w stawach rybnych i wodach śródlądowych, włączając chów i hodowlę ryb ozdobnych w stawach rybnych i w wodach śródlądowych, | ||||
| – chów i hodowlę skorupiaków, małży, innych mięczaków oraz pozostałych organizmów wodnych w wodach śródlądowych, | ||||
| – działalność związaną z wylęgarniami ryb (słodkowodnych), | ||||
| – chów i hodowlę żab, | 05.02.Z | |||
| – działalność usługową związaną z chowem i hodowlą ryb, skorupiaków, mięczaków i innych organizmów wodnych w stawach rybnych i wodach śródlądowych. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – działalności związanej z chowem i hodowlą ryb i pozostałych organizmów morskich w akwenach i zbiornikach ze słoną wodą, sklasyfikowanej w 03.21.Z, | ||||
| – działalności wspomagającej wędkarstwo sportowe i rekreacyjne, sklasyfikowanej w 93.19.Z. | ||||
| 5 | 10.20.Z | Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków | 15.20.Z | |
| – przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków obejmujące: mrożenie, głębokie mrożenie, suszenie, gotowanie, wędzenie, solenie, przechowywanie w solance, puszkowanie itp., | ||||
| – produkcję wyrobów z ryb, skorupiaków i mięczaków: filetów rybnych, ikry, kawioru, substytutów kawioru itp., | ||||
| – produkcję mączki rybnej, przeznaczonej do spożycia przez ludzi lub do karmienia zwierząt, | ||||
| – produkcję mąki, mączki i granulek z ryb i ssaków morskich, nie nadających się do spożycia przez ludzi, | ||||
| – działalność statków, na których dokonuje się wyłącznie przetwarzania i konserwowania ryb, | ||||
| – obróbkę wodorostów. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – przetwarzania ryb na statkach prowadzących połowy ryb, sklasyfikowanego w 03.11.Z, | ||||
| – przetwarzania wielorybów na lądzie lub na specjalistycznych statkach, sklasyfikowanego w 10.11.Z, | ||||
| – produkcji olejów i tłuszczów z ryb i ssaków morskich, sklasyfikowanej w 10.41.Z, | ||||
| – produkcji gotowych, mrożonych dao rybnych, sklasyfikowanej w 10.85.Z, | ||||
| – produkcji zup rybnych, sklasyfikowanej w 10.89.Z. | ||||
| 6 | 10.73.Z | Produkcja makaronów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych – tylko tych, które zawierają w masie ponad 20 % ryb, skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych: | 15.85.Z | |
| – produkcję makaronów, pierogów i klusek, gotowanych lub surowych, nadziewanych lub nienadziewanych, | ||||
| – produkcję kuskusu, | ||||
| – produkcję konserwowanych lub mrożonych wyrobów makaronowych. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – produkcji gotowych dao zawierających kuskus, sklasyfikowanej w 10.85.Z, | ||||
| – produkcji zup zawierających makaron, sklasyfikowanej w 10.89.Z. | ||||
| GÓRNICTWO WĘGLA | ||||
| 7 | 05.10.Z | Wydobywanie węgla kamiennego | ||
| – wydobywanie węgla kamiennego w kopalniach (podziemne lub odkrywkowe), włączając wydobywanie w postaci ciekłej, | 10.10.A | |||
| – czyszczenie, sortowanie, proszkowanie itp. węgla kamiennego w celu poprawienia jakości lub przygotowania do transportu lub składowania, | ||||
| – odzyskiwanie węgla kamiennego z hałd. | 10.10.C | |||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – wydobywania węgla kamiennego, sklasyfikowanego w 05.10.Z, | ||||
| – wydobywania torfu, sklasyfikowanego w 08.92.Z, | ||||
| – próbnych wierceo w poszukiwaniu węgla oraz działalności pomocniczej związanej z wydobywaniem węgla brunatnego (lignitu), sklasyfikowanych w 09.90.Z, | ||||
| – produkcji brykietów z węgla brunatnego (lignitu), sklasyfikowanej w 19.20.Z, | ||||
| – przygotowania terenu dla wydobywania węgla, sklasyfikowanego w 43.12.Z. | ||||
| ROLNICTWO | ||||
| 16 | 01.41.Z | Chów i hodowla bydła mlecznego | 01.21.Z | |
| – chów i hodowlę bydła mlecznego. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – produkcja surowego mleka krowiego lub z bawołów. | ||||
| 17 | 01.42.Z | Chów i hodowla koni i pozostałych zwierząt koniowatych | 01.21.Z | |
| – chów i hodowlę koni, osłów, mułów lub osłomułów. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – produkcja nasienia ogierów. | ||||
| 18 | 01.44.Z | Chów i hodowla wielbłądów i zwierząt wielbłądowatych: | 01.25.Z | |
| – chów i hodowla wielbłądów (dromaderów) i zwierząt wielbłądowatych. | ||||
| 19 | 01.45.Z | Chów i hodowla owiec i kóz: | 01.22.Z | |
| – chów i hodowla owiec i kóz. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – produkcja surowego mleka owczego i koziego, | ||||
| – produkcja surowej wełny, | ||||
| – produkcja nasienia kozłów i tryków. | ||||
| 20 | 01.46.Z | Chów i hodowla świo: | 01.23.Z | |
| – chów i hodowla świo. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – produkcja nasienia knurów. | ||||
| 21 | 01.47.Z | Chów i hodowla drobiu: | 01.24.Z | |
| – chów i hodowla ptactwa domowego z gatunku „Gallus domesticus”, indyków, kaczek, gęsi i perliczek. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – produkcja jaj, | ||||
| – działalnośd wylęgarni drobiu. | ||||
| 22 | 01.49.Z | Chów i hodowla pozostałych zwierząt | 01.25.Z | |
| – chów i hodowla pozostałych zwierząt, włącznie z częściowo oswojonymi: | ||||
|
||||
|
||||
|
||||
| – chów i hodowlę zwierząt domowych, z wyłączeniem ryb: | ||||
|
||||
|
||||
|
||||
| – chów i hodowlę różnorodnych zwierząt, | ||||
| – produkcja sierści zwierzęcej cienkiej lub grubej niezgrzeblonej. | 01.22.Z | |||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – chów i hodowla pozostałych zwierząt, włącznie z częściowo oswojonymi: | ||||
|
||||
| – produkcja nasienia królików i pozostałych zwierząt futerkowych, | ||||
| – produkcja skór zwierząt futerkowych, gadów lub ptaków w gospodarstwach hodowlanych, | ||||
| – chów i hodowlę robaków, mięczaków, w tym ślimaków itp. Zwierząt lądowych, | ||||
| – chów i hodowlę jedwabników; produkcja kokonów jedwabników, | ||||
| – chów i hodowlę pszczół; produkcja miodu i wosku pszczelego oraz pozostałych produktów pszczelich, | ||||
| 23 | 10.11.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu | 15.11.Z | |
| – produkcja świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w tuszach, | 15.12.Z | |||
| – produkcja świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w kawałkach. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – wytapianie jadalnego smalcu i innych tłuszczów jadalnych pochodzenia zwierzęcego | ||||
| – czynności związane z ubojem zwierząt, obróbką poubojową i paczkowaniem mięsa z bydła, świo , jagniąt, owiec, królików itp., | ||||
| – ubój i przetwarzanie wielorybów na lądzie lub na specjalistycznych statkach, | ||||
| – produkcja skór surowych i skór pochodzących z rzeźni, włączając zdejmowanie wełny ze skór owczych, | ||||
| – przetwarzanie odpadów zwierzęcych, | ||||
| – produkcja wełny surowej poubojowej. | ||||
| 24 | 10.12.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu | 15.12.Z | |
| – produkcja świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa z drobiu, porcjowanego. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – wytapiania jadalnych tłuszczów z drobiu, | ||||
| – czynności rzeźni związane z ubojem drobiu, obróbką poubojową i pakowaniem mięsa z drobiu, | ||||
| – produkcji pierza i puchu. | ||||
| 25 | 03.11.Z | Rybołówstwo w wodach morskich | 05.01.B | |
| – połowy ryb na oceanach, morzach i w wewnętrznych wodach morskich, | ||||
| – połowy skorupiaków i mięczaków morskich, | ||||
| – połowy zwierząt wodnych: żółwi, osłonic, jeżowców itp., | ||||
| – działalnośd statków rybackich prowadzących połowy ryb i innych organizmów wodnych połączone z ich przetwórstwem i konserwowaniem. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – wielorybnictwa, | ||||
| – pozyskiwania (poławiania, wydobywania) pozostałych produktów i organizmów znajdujących się w wodach morskich, np.: pereł naturalnych, gąbek, korali i alg, | ||||
| – działalnośd usługową związaną z połowem ryb na oceanach, morzach i w wewnętrznych wodach morskich. | ||||
| 26 | 03.12.Z | Rybołówstwo w wodach śródlądowych | 05.01.A | |
| – połowy ryb w wodach śródlądowych, | ||||
| – połowy skorupiaków i mięczaków w wodach śródlądowych. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – połowy pozostałych organizmów wodnych w wodach śródlądowych, | ||||
| – pozyskiwanie surowców znajdujących się w wodach śródlądowych, | ||||
| – działalnośd usługową związaną z połowem ryb w wodach śródlądowych. | ||||
| 27 | 03.21.Z | Chów i hodowla ryb oraz pozostałych organizmów wodnych w wodach morskich | 05.02.Z | |
| – chów i hodowlę ryb w wodach morskich, włączając chów i hodowlę morskich ryb ozdobnych, | ||||
| – chów i hodowlę skorupiaków, małż, innych mięczaków oraz pozostałych organizmów wodnych w wodach morskich, | ||||
| – chów i hodowlę ryb i pozostałych organizmów wodnych w wodach słonawych, | ||||
| – chów i hodowlę ryb i pozostałych organizmów morskich w akwenach i zbiornikach ze słoną wodą, | ||||
| – działalnośd wylęgarni ryb w wodach morskich. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – produkcję jaj małż (omułków, ostryg itp.), larw homarów, krewetek po okresie larwowym, narybku i podrostków narybku, | ||||
| – chów i hodowlę szkarłatnic i pozostałych jadalnych wodorostów morskich, | ||||
| – chów i hodowlę robaków morskich. | ||||
| 28 | 10.20.Z | Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków | 15.20.Z | |
| – przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków obejmujące: mrożenie, głębokie mrożenie, suszenie, gotowanie, wędzenie, solenie, przechowywanie w solance, puszkowanie itp., | ||||
| – produkcja mączki rybnej, przeznaczonej do spożycia przez ludzi lub do karmienia zwierząt, | ||||
| – produkcja mąki, mączki i granulek z ryb i ssaków morskich, nie nadających się do spożycia przez ludzi, | ||||
| – działalnośd statków, na których dokonuje się wyłącznie przetwarzania i konserwowania ryb. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – obróbka wodorostów, | ||||
| – produkcja wyrobów z ryb, skorupiaków i mięczaków: filetów rybnych, ikry, kawioru, substytutów kawioru itp. | ||||
| 29 | 10.42.Z | Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych | 15.43.Z | |
| – produkcja margaryny, | ||||
| – produkcja past będących mieszaniną różnych tłuszczów jadalnych, | ||||
| – produkcja jadalnych mieszanek tłuszczowych zapobiegających przywieraniu do form. | ||||
| 30 | 10.51.Z | Przetwórstwo mleka i wyrób serów | 15.51.Z | |
| – produkcja świeżego płynnego mleka, mleka sterylizowanego (włączając mleko | ||||
| – pasteryzowane lub poddane działaniu bardzo wysokich temperatur (tzw. UHT)) oraz: | ||||
| – mleka homogenizowanego, | ||||
| – produkcja napojów bezalkoholowych na bazie mleka, | ||||
| – produkcja śmietany ze świeżego mleka: sterylizowanej (włączając śmietanę pasteryzowaną lub poddaną działaniu bardzo wysokich temperatur (tzw. UHT)), homogenizowanej, | ||||
| – produkcja mleka odwodnionego lub zagęszczonego, słodzonego lub niesłodzonego, | ||||
| – produkcja mleka lub śmietany w postaci stałej, | ||||
| – produkcja masła, | ||||
| – produkcja jogurtu i kefiru, | ||||
| – produkcja serów i twarogów, | ||||
| – produkcja serwatki, | ||||
| – produkcja kazeiny i laktozy. | ||||
| 31 | 01.47.Z | Chów i hodowla drobiu | 01.24.Z | |
| – produkcję jaj. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – działalności wylęgarni drobiu, | ||||
| – chów i hodowlę ptactwa domowego z gatunku „Gallus domesticus”, indyków, kaczek, gęsi i perliczek. | ||||
| 32 | 01.49.Z | Chów i hodowla pozostałych zwierząt w zakresie produkcji miodu | 01.25.Z | |
| 33 | 01.19.Z | Pozostałe uprawy rolne inne niż wieloletnie | 01.12.B | |
| – uprawa kwiatów, | ||||
| – produkcja kwiatów ciętych oraz pączków kwiatowych, | ||||
| – produkcja nasion kwiatów. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – uprawa brukwi, buraków pastewnych, korzeni pastewnych, koniczyny, lucerny (alfalfa), | ||||
| – esparcety, kukurydzy pastewnej i pozostałych traw innych niż rośliny wieloletnie, kapusty | ||||
| – pastewnej i podobnych roślin pastewnych, | ||||
| – uprawa gryki, | ||||
| – produkcja nasion buraka pastewnego, | ||||
| – produkcja nasion pozostałych roślin pastewnych. | ||||
| 34 | 01.30.Z | Rozmnażanie roślin | 01.12.B | |
| – uprawa roślin do rozmnażania, | ||||
| – uprawa roślin ozdobnych, włączając daro do przesadzania, | ||||
| – uprawa roślin dla cebulek, bulw i korzeni; sadzonki i szczepy, | ||||
| – uprawa grzybni, włączając podłoże z wsianą grzybnią, | ||||
| – uprawa szkółkarską, z wyłączeniem szkółek leśnych. | ||||
| 35 | 01.29.Z | Uprawa pozostałych roślin wieloletnich | 02.01.A | |
| – uprawa choinek świątecznych na gruntach rolnych. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – uprawa drzew kauczukowych w celu zbierania mleczka kauczukowego (lateksu), | ||||
| – uprawa drzew w celu uzyskania soków, | ||||
| – uprawa roślin wieloletnich używanych do wyplatania. | ||||
| 36 | 02.30.Z | Pozyskiwanie dziko rosnących produktów leśnych, z wyłączeniem drewna w zakresie pozyskiwania mchów i porostów | 01.12.B | |
| 01.13.Z | ||||
| 02.01.A | ||||
| 37 | 01.13.Z | Uprawa warzyw, włączając melony oraz uprawa roślin korzeniowych i roślin bulwiastych | 01.11.B | |
| – uprawa warzyw kwiatostanowych, liściastych i łodygowych, takich jak: | 01.11.C | |||
|
01.12.A | |||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
| – uprawa warzyw owocowych, takich jak: | ||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
| – uprawa warzyw korzeniowych, bulwiastych i cebulowych, takich jak: | ||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
| – uprawa grzybów, w tym trufli, | ||||
| – uprawa buraków cukrowych, | ||||
| – uprawa kukurydzy cukrowej, | ||||
| – uprawa pozostałych warzyw, | ||||
| – produkcja nasion warzyw, z wyłączeniem nasion buraków pastewnych, | ||||
| – uprawa roślin korzeniowych i bulwiastych, takich jak: | ||||
|
||||
|
||||
|
||||
| 38 | 01.21.Z | Uprawa winogron | 01.13.Z | |
| – uprawa winogron na wino i winogron stołowych w winnicach. | ||||
| 39 | 01.22.Z | Uprawa drzew i krzewów owocowych tropikalnych i podzwrotnikowych | 01.13.Z | |
| – uprawa drzew i krzewów owocowych tropikalnych i podzwrotnikowych: | ||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
| 40 | 01.23.Z | Uprawa drzew i krzewów owocowych cytrusowych | 01.13.Z | |
| – uprawa drzew i krzewów owocowych cytrusowych: | ||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
| 41 | 01.24.Z | Uprawa drzew i krzewów owocowych ziarnkowych i pestkowych | 01.13.Z | |
| – uprawa drzew i krzewów owocowych ziarnkowych i pestkowych: | ||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
| 42 | 01.25.Z | Uprawa pozostałych drzew i krzewów owocowych oraz orzechów | 01.13.Z | |
| – uprawa drzew i krzewów owocowych jagodowych: | ||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
| – produkcja nasion owoców, | ||||
| – uprawa orzechów jadalnych: | ||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
| – uprawę pozostałych drzew i krzewów owocowych: | ||||
|
||||
| 43 | 01.27.Z | Uprawa roślin wykorzystywanych do produkcji napojów | 01.13.Z | |
| – kawa, | ||||
| – herbata, | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – maté (herbaty paragwajskiej), | ||||
| – kakao, | ||||
| – pozostałych roślin wykorzystywanych do produkcji napojów. | ||||
| 44 | 01.28.Z | Uprawa roślin przyprawowych i aromatycznych oraz roślin wykorzystywanych do produkcji leków i wyrobów farmaceutycznych | 01.12.A | |
| – uprawa roślin przyprawowych i aromatycznych: | 01.13.Z | |||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
01.11.C | |||
|
||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – uprawa roślin wykorzystywanych do produkcji leków, środków odurzających i wyrobów | ||||
| – farmaceutycznych, | ||||
| – uprawa roślin wykorzystywanych do wyrobu środków owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych celów. | ||||
| 45 | 01.11.Z | Uprawa zbóż, roślin strączkowych i roślin oleistych na nasiona, z wyłączeniem ryżu | 01.11.A | |
| – uprawa zbóż, takich jak: | 01.11.C | |||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – uprawa roślin strączkowych, takich jak: | ||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
| – uprawa roślin oleistych na nasiona, takich jak: | ||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
| 46 | 01.12.Z | Uprawa ryżu | 01.11.A | |
| 47 | 10.61.Z | Wytwarzanie produktów przemiału zbóż | 15.61.Z | |
| – przemiał zbóż: produkcja mąki, kasz, mączki i śruty pszennej; przemiał żyta, owsa, | ||||
| – kukurydzy i innych zbóż, | ||||
| – przemiał ryżu: produkcja ryżu łuskanego, mielonego, polerowanego, lukrowanego, parowanego lub preparowanego; | ||||
| – produkcja mąki ryżowej, | ||||
| – przemiał surowców warzywnych: produkcja mąki i mączki z suszonych | ||||
| nasion roślin | ||||
| – strączkowych, korzeni lub bulw oraz z orzechów jadalnych, | ||||
| – wytwarzanie zbożowej żywności śniadaniowej, wytwarzanie mąki wieloskładnikowej oraz mieszanek do wypieku chleba, ciast, herbatników i naleśników. | ||||
| 48 | 10.62.Z | Wytwarzanie skrobi i wyrobów skrobiowych | 15.62.Z | |
| – wytwarzanie skrobi z ziemniaków, ryżu, kukurydzy itp., | ||||
| – mielenie kukurydzy metodą mokrą, | ||||
| – wytwarzanie glukozy, syropu glukozowego, maltozy, inuliny, izoglukozy itp., | ||||
| – wytwarzanie glutenu. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – wytwarzanie tapioki i jej namiastek ze skrobi, | ||||
| – wytwarzanie oleju kukurydzianego. | ||||
| 49 | 01.11.Z | Uprawa zbóż, roślin strączkowych i roślin oleistych na nasiona, z wyłączeniem ryżu | 01.12.A | |
| – uprawa roślin oleistych na nasiona, takich jak: | ||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – uprawa zbóż, takich jak: | ||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
| – uprawa roślin strączkowych, takich jak: | ||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
| 50 | 01.19.Z | Pozostałe uprawy rolne inne niż wieloletnie | 01.11.C | |
| – uprawa brukwi, buraków pastewnych, korzeni pastewnych, koniczyny, lucerny (alfalfa), | ||||
| – esparcety, kukurydzy pastewnej i pozostałych traw innych niż rośliny wieloletnie, kapusty | ||||
| – pastewnej i podobnych roślin pastewnych, | ||||
| – uprawa gryki, | ||||
| – produkcja nasion buraka pastewnego, | ||||
| – produkcja nasion pozostałych roślin pastewnych. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – uprawa kwiatów, | ||||
| – produkcja kwiatów ciętych oraz pączków kwiatowych, | ||||
| – produkcja nasion kwiatów. | ||||
| 51 | 10.11.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu | 15.13.B | |
| – wytapianie jadalnego smalcu i innych tłuszczów jadalnych pochodzenia zwierzęcego. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – czynności związane z ubojem zwierząt, obróbką poubojową i paczkowaniem mięsa z | ||||
| – bydła, świo , jagniąt, owiec, królików itp., | ||||
| – produkcja świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w tuszach, | ||||
| – produkcja świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w kawałkach, | ||||
| – ubój i przetwarzanie wielorybów na lądzie lub na specjalistycznych statkach, | ||||
| – produkcja skór surowych i skór pochodzących z rzeźni, włączając zdejmowanie wełny ze skór owczych, | ||||
| – przetwarzanie odpadów zwierzęcych, | ||||
| – produkcja wełny surowej poubojowej . | ||||
| 52 | 10.12.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu | 15.13.B | |
| – wytapianie jadalnych tłuszczów z drobiu. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – czynności rzeźni związane z ubojem drobiu, obróbką poubojową i pakowaniem mięsa z drobiu, | ||||
| – produkcja świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa z drobiu, porcjowanego, | ||||
| – produkcja pierza i puchu. | ||||
| 53 | 10.11.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu | 15.13.B | |
| – wytapianie jadalnego smalcu i innych tłuszczów jadalnych pochodzenia zwierzęcego. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – czynności związane z ubojem zwierząt, obróbką poubojową i paczkowaniem mięsa z | ||||
| – bydła, świo , jagniąt, owiec, królików itp., | ||||
| – produkcja świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w tuszach, | ||||
| – produkcja świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w kawałkach, | ||||
| – ubój i przetwarzanie wielorybów na lądzie lub na specjalistycznych statkach, | ||||
| – produkcja skór surowych i skór pochodzących z rzeźni, włączając zdejmowanie wełny ze skór owczych, | ||||
| – przetwarzanie odpadów zwierzęcych, | ||||
| – produkcja wełny surowej poubojowej. | ||||
| 54 | 10.41.Z | Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych | 15.41.Z | |
| – produkcja olejów z ryb i ssaków morskich, | 15.42.Z | |||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – produkcja nieoczyszczonych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego, oleju palmowego, oleju słonecznikowego, oleju z nasion bawełny, oleju rzepakowego, oleju gorczycowego, oleju z siemienia lnianego itp., | ||||
| – produkcja nieodtłuszczonej mąki i mączki z nasion roślin oleistych, orzechów lub ziaren oleistych, | ||||
| – produkcja rafinowanych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego itp., | ||||
| – przetwarzanie olejów roślinnych: parowanie, gotowanie, odwadnianie, utwardzanie itp., | ||||
| – produkcja niejadalnych olejów i tłuszczów zwierzęcych, | ||||
| – produkcja puchu bawełnianego (lintersu), makuchów z nasion oleistych oraz innych pozostałości powstających przy produkcji oleju. | ||||
| 55 | 10.41.Z | Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych | 15.41.Z | |
| – produkcja nieoczyszczonych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego, oleju palmowego, oleju słonecznikowego, oleju z nasion bawełny, oleju rzepakowego, oleju gorczycowego, oleju z siemienia lnianego itp., | 15.42.Z | |||
| – produkcja rafinowanych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego itp. | 01.13.Z | |||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – produkcja olejów z ryb i ssaków morskich, | ||||
| – produkcja nieodtłuszczonej mąki i mączki z nasion roślin oleistych, orzechów lub ziaren oleistych, | ||||
| – przetwarzanie olejów roślinnych: parowanie, gotowanie, odwadnianie, utwardzanie itp., | ||||
| – produkcja niejadalnych olejów i tłuszczów zwierzęcych, | ||||
| – produkcja puchu bawełnianego (lintersu), makuchów z nasion oleistych oraz innych pozostałości powstających przy produkcji oleju. | ||||
| 56 | 10.41.Z | Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych | 15.41.Z | |
| – produkcja nieoczyszczonych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego, oleju palmowego, oleju słonecznikowego, oleju z nasion bawełny, oleju rzepakowego, oleju gorczycowego, oleju z siemienia lnianego itp., | 15.42.Z | |||
| – produkcja rafinowanych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego itp. | 01.13.Z | |||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – produkcja olejów z ryb i ssaków morskich, | ||||
| – produkcja nieodtłuszczonej mąki i mączki z nasion roślin oleistych, orzechów lub ziaren oleistych, | ||||
| – przetwarzanie olejów roślinnych: parowanie, gotowanie, odwadnianie, utwardzanie itp., | ||||
| – produkcja niejadalnych olejów i tłuszczów zwierzęcych, | ||||
| – produkcja puchu bawełnianego (lintersu), makuchów z nasion oleistych oraz innych pozostałości powstających przy produkcji oleju. | ||||
| 57 | 10.42.Z | Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych | 15.43.Z | |
| – produkcja margaryny, | ||||
| – produkcja past będących mieszanin ą różnych tłuszczów jadalnych, | ||||
| – produkcja jadalnych mieszanek tłuszczowych zapobiegających przywieraniu do form. | ||||
| 58 | 10.13.Z | Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego | 15.13.A | |
| – produkcja mięsa suszonego, solonego lub wędzonego, | 15.13.B | |||
| – produkcja wyrobów z mięsa. | ||||
| 59 | 10.20.Z | Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków | 15.20.Z | |
| – produkcja wyrobów z ryb, skorupiaków i mięczaków: filetów rybnych, ikry, kawioru, substytutów kawioru itp. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – obróbka wodorostów, | ||||
| – przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków obejmujące: mrożenie, głębokie mrożenie, suszenie, gotowanie, wędzenie, solenie, przechowywanie w solance, puszkowanie itp., | ||||
| – produkcja mączki rybnej, przeznaczonej do spożycia przez ludzi lub do karmienia zwierząt, | ||||
| – produkcja mąki, mączki i granulek z ryb i ssaków morskich, nie nadających się do spożycia przez ludzi, | ||||
| – działalnośd statków, na których dokonuje się wyłącznie przetwarzania i konserwowania ryb. | ||||
| 60 | 10.62.Z | Wytwarzanie skrobi i wyrobów skrobiowych w zakresie produkcji glukozy syropu glukozowego | 10.62.Z | |
| 61 | 10.81.Z | Produkcja cukru | 15.83.Z | |
| – produkcja i rafinacja cukru (sacharozy) oraz substytutów cukru, z buraków, trzciny | ||||
| – cukrowej, klonu i palmy, | ||||
| – produkcja syropów cukrowych, | ||||
| – produkcja melasy, | ||||
| – produkcja syropu i cukru klonowego. | ||||
| 62 | 18.89.Z | Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej | 15.62.Z | |
| niesklasyfikowana w zakresie produkcji miodu sztucznego i karmelu | ||||
| 63 | 01.27.Z | Uprawa roślin wykorzystywanych do produkcji napojów | 01.13.Z | |
| – kakao. | ||||
| Z wyłączeniem uprawy roślin wykorzystywanych do produkcji napojów: | ||||
| – kawy, | ||||
| – herbaty, | ||||
| – maté (herbaty paragwajskiej), | ||||
| – pozostałych roślin wykorzystywanych do produkcji napojów. | ||||
| 64 | 01.63.Z | Działalnośd usługowa następująca po zbiorach | 01.13.Z | |
| – przygotowanie ziaren kakaowych, np. łuskanie. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – przygotowanie plonów do sprzedaży na rynek pierwotny przez: czyszczenie, obcinanie, sortowanie, odkażanie, | ||||
| – odziarnianie bawełny, | ||||
| – przygotowanie liści tytoniowych, szyszek chmielowych, ziół, np. suszenie, | ||||
| – woskowanie owoców. | ||||
| 65 | 10.32.Z | Produkcja soków z owoców i warzyw | 15.32.Z | |
| – produkcja soków z owoców i warzyw, | ||||
| – produkcja koncentratów ze świeżych owoców i warzyw. | ||||
| 66 | 10.39.Z | Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw | 15.33.A | |
| – produkcja żywności składającej się głównie z owoców lub warzyw, z wyłączeniem gotowych dao mrożonych lub w puszkach, | 15.33.B | |||
| – konserwowanie owoców, orzechów i warzyw poprzez zamrażanie, suszenie, zalewanie | ||||
| – olejem lub octem, puszkowanie itp., | ||||
| – wytwarzanie owocowych i warzywnych artykułów spożywczych, | ||||
| – produkcja dżemów, marmolady i galaretek, | ||||
| – prażenie orzechów, | ||||
| – produkcja artykułów spożywczych z orzechów, | ||||
| – produkcja łatwo psujących się gotowych potraw z owoców i warzyw, takich jak: sałatki; pakowane mieszanki sałatek; obrane lub pocięte warzywa, tofu (ser sojowy) | ||||
| 67 | 10.31.Z | Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków | 15.31.Z | |
| Z wyłączeniem: | ||||
| – przemysłowego obierania ziemniaków. | ||||
| 68 | 11.02.Z | Produkcja win gronowych | 01.13.Z | |
| – produkcja win gronowych, | 15.93.Z | |||
| – produkcja gronowych win musujących, | ||||
| – produkcja win gronowych z zagęszczonego moszczu winogronowego, | ||||
| – produkcja win gronowych o niskiej zawarto ś ci alkoholu lub win bezalkoholowych. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – mieszanie, oczyszczanie i butelkowanie win gronowych. | ||||
| 69 | 11.03.Z | Produkcja cydru i pozostałych win owocowych | 15.94.Z | |
| – produkcja napojów alkoholowych otrzymywanych w wyniku fermentacji, ale bez ich destylowania: sake, cydr (jabłecznik), perry (wino gruszkowe) i inne wina owocowe, | ||||
| – produkcja miodu pitnego i napojów mieszanych zawierających wina owocowe, włączając wyroby winopochodne i winopodobne. | ||||
| 70 | 11.04.Z | Produkcja pozostałych niedestylowanych napojów fermentowanych | 15.95.Z | |
| – produkcja wermutu i podobnych niedestylowanych napojów fermentowanych. | ||||
| 71 | 11.01.Z | Destylowanie, rektyfikowanie i mieszanie alkoholi | 15.92.Z | |
| – produkcja alkoholu etylowego, po przetworzeniu przeznaczonego do | ||||
| spożycia. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – produkcja napojów alkoholowych, takich jak: wódka, whisky, brandy, gin, likiery itp., | ||||
| – produkcja destylowanych napojów alkoholowych, takich jak: „mieszane drinki” itp., | ||||
| – mieszanie alkoholi destylowanych. | ||||
| 72 | 20.14.Z | Produkcja pozostałych podstawowych chemikaliów organicznych w zakresie produkcji alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego nie przeznaczonego do spożycia | 15.92.Z | |
| 73 | 10.84.Z | Produkcja przypraw w zakresie produkcji octu | 15.87.Z | |
| 74 | 10.91.Z | Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich | 15.71.Z | |
| – produkcja gotowej paszy dla zwierz ą t gospodarskich i ryb, włączając produkcję | ||||
| – koncentratów paszowych i dodatków paszowych, przygotowywanie pasz jednoskładnikowych, | ||||
| – przetwarzanie odpadów poubojowych do produkcji pasz. | ||||
| 75 | 10.92.Z | Produkcja gotowej karmy dla zwierząt domowych | 15.72.Z | |
| – produkcja gotowej karmy dla zwierz ą t domowych (psów, kotów, ptaków, rybek itp.), | ||||
| – przetwarzanie odpadów poubojowych do produkcji pasz dla zwierząt domowych. | ||||
| 76 | 02.30.Z | Pozyskiwanie dziko rosnących produktów leśnych, z wyłączeniem drewna | 02.01.A | |
| – korek, | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – grzyby, w tym trufle, | ||||
| – owoce jagodowe, | ||||
| – orzechy leśne, | ||||
| – balaty i pozostałe żywice gumopodobne, | ||||
| – żywica i szelak nieczyszczony, | ||||
| – karpina, | ||||
| – kora, | ||||
| – igliwie, | ||||
| – choinki, | ||||
| – balsamy, | ||||
| – włókna roślinne, | ||||
| – trawa morska, | ||||
| – żołędzie, kasztany, szyszki, nasiona, owocnie, | ||||
| – mchy i porosty, | ||||
| – inne rośliny leśne i ich części. | ||||
| 77 | 01.16.Z | Uprawa roślin włóknistych | 01.11.C | |
| – uprawa lnu i konopi. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – uprawa bawełny, | ||||
| – uprawa juty, ketmii konopiowatej i pozostałych roślin na włókna łykowe, | ||||
| – uprawa sizalu i pozostałych roślin z rodziny agawy na włókna tekstylne, | ||||
| – uprawa konopi manilskich, ramii i pozostałych roślin na włókna tekstylne, | ||||
| – uprawa pozostałych roślin włóknistych, | ||||
| – roszenie roślin włóknistych przeprowadzane w warunkach naturalnych. | ||||
| 78 | 01.16.Z | Uprawa roślin włóknistych | 01.11.C | |
| – uprawa lnu i konopi. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – uprawa bawełny, | ||||
| – uprawa juty, ketmii konopiowatej i pozostałych roślin na włókna łykowe, | ||||
| – uprawa sizalu i pozostałych roślin z rodziny agawy na włókna tekstylne, | ||||
| – uprawa konopi manilskich, ramii i pozostałych roślin na włókna tekstylne, | ||||
| – uprawa pozostałych roślin włóknistych, | ||||
| – roszenie roślin włóknistych przeprowadzane w warunkach naturalnych. | ||||
| TRANSPORT DROGOWY TOWARÓW – ZAKAZ FINANSOWANIA ZAKUPU ŚRODKA TRANSPORTU | ||||
| 92 | 49.41.Z | Transport drogowy towarów | 60.24.A | |
| – przewozy towarów realizowane środkami transportu drogowego przystosowanymi do przewozu: | 60.24.C | |||
| – dłużyc, | ||||
| – inwentarza żywego, | ||||
| – towarów zamrożonych lub schłodzonych, | ||||
| – towarów ciężkich, | ||||
| – towarów masowych, włączając transport cysternami mleka z gospodarstw rolnych, | ||||
| – samochodów, | ||||
| – odpadów i materiałów wtórnych, z wyłączeniem ich zbierania i usuwania, | ||||
| – wynajem samochodów ciężarowych z kierowcą, | ||||
| – transport towarów pojazdami napędzanymi siłą mięśni ludzkich lub ciągnionymi przez zwierzęta. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – transportu drewna na terenie lasu związanego z jego pozyskiwaniem, sklasyfikowanego w 02.40.Z, | ||||
| – dystrybucji wody za pośrednictwem cystern, sklasyfikowanej w 36.00.Z, | ||||
| – transportu odpadów, będącego integralną częścią ich zbierania, sklasyfikowanego w 38.11.Z, 38.12.Z. | ||||
| – działalności terminali w zakresie obsługi towarów, sklasyfikowanej w 52.21.Z, | ||||
| – pakowania towarów przeznaczonych do transportu, sklasyfikowanego w odpowiednich podklasach klasy 52.29, | ||||
| – działalności pocztowej i kurierskiej, sklasyfikowanej w 53.10.Z, 53.20.Z. | ||||
| 93 | 49.42.Z | Działalnośd usługowa związana z przeprowadzkami | 60.24.A | |
| – transport drogowy związany z przeprowadzkami świadczony na rzecz przedsiębiorstw i gospodarstw domowych. | ||||
| TRANSPORT DROGOWY – PRÓG POMOCY DO 100 TYS. EURO | ||||
| 89 | 49.31.Z | Transport lądowy pasażerski, miejski i podmiejski | 60.21.A | |
| – miejskie lub podmiejskie przewozy pasażerskie realizowane środkami transportu lądowego, takimi jak: autobus, tramwaj, trolejbus, kolej podziemna lub nadziemna itp., po ustalonych trasach w oparciu o rozkład jazdy, uwzględniający zabieranie pasażerów oraz ich wysadzanie na ustalonych przystankach, | ||||
| – przewozy pasażerskie na trasach między lotniskiem czy stacją kolejową a centrum miasta, | ||||
| – działalnośd kolei linowo-naziemnych, linowych itp. w przypadku, gdy należą do miejskiego lub podmiejskiego systemu komunikacji. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – transportu kolejowego pasażerskiego międzymiastowego, sklasyfikowanego w 49.10.Z. | ||||
| 90 | 49.32.Z | Działalnośd taksówek osobowych | 60.22.Z | |
| – działalnośd polegająca na przewozie indywidualnych pasażerów do ustalonych przez nich miejsc, | ||||
| – działalnośd polegającą na wynajmowaniu samochodów osobowych i furgonetek (< =3,5 t) z kierowcą. | ||||
| 91 | 49.39.Z | Pozostały transport lądowy pasażerski, gdzie indziej niesklasyfikowany | 60.23.Z | |
| – transport drogowy pasażerski pozostały, taki jak: | 60.21.Z | |||
| – rozkładowe dalekobieżne przewozy autobusowe, | ||||
| – wynajem autobusów z kierowcą, przewozy wycieczkowe i turystyczne oraz inne okazjonalne przewozy autobusowe kursujące bez ustalonego rozkładu, | ||||
| – przewozy wahadłowe między portem lotniczym a stałymi punktami w centrum miasta, | ||||
| – autobusowe przewozy szkolne i pracownicze. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – transportu sanitarnego, sklasyfikowanego w 86.90.B | ||||
| – transport pasażerski pojazdami napędzanymi siłą mięśni ludzkich lub ciągnionymi przez zwierzęta, | ||||
| – działalnośd kolejek linowych naziemnych, kolejek linowych, wyciągów orczykowych i wyciągów narciarskich pod warunkiem, że nie są częścią miejskiego lub podmiejskiego systemu komunikacji. | ||||
| 92 | 49.41.Z | Transport drogowy towarów | 60.24.A | |
| – przewozy towarów realizowane środkami transportu drogowego przystosowanymi do przewozu: | 60.24.B | |||
| – dłużyc, | 60.24.C | |||
| – inwentarza żywego, | ||||
| – towarów zamrożonych lub schłodzonych, | ||||
| – towarów ciężkich, | ||||
| – towarów masowych, włączając transport cysternami mleka z gospodarstw rolnych, | ||||
| – samochodów, | ||||
| – odpadów i materiałów wtórnych, z wyłączeniem ich zbierania i usuwania, | ||||
| – wynajem samochodów ciężarowych z kierowcą, | ||||
| – transport towarów pojazdami napędzanymi siłą mięśni ludzkich lub ciągnionymi przez zwierzęta. | ||||
| Z wyłączeniem: | ||||
| – transportu drewna na terenie lasu związanego z jego pozyskiwaniem, sklasyfikowanego w 02.40.Z, | ||||
| – dystrybucji wody za pośrednictwem cystern, sklasyfikowanej w 36.00.Z, | ||||
| – transportu odpadów, będącego integralną częścią ich zbierania, sklasyfikowanego w 38.11.Z, 38.12.Z. | ||||
| – działalności terminali w zakresie obsługi towarów, sklasyfikowanej w 52.21.Z, | ||||
| – pakowania towarów przeznaczonych do transportu, sklasyfikowanego w odpowiednich podklasach klasy 52.29, | ||||
| – działalności pocztowej i kurierskiej, sklasyfikowanej w 53.10.Z, 53.20.Z. | ||||
| 93 | 49.42.Z | Działalnośd usługowa związana z przeprowadzkami | 60.24.A | |
| – transport drogowy związany z przeprowadzkami świadczony na rzecz przedsiębiorstw i gospodarstw domowych. | ||||
