POMOC DE MINIMIS | ||||
---|---|---|---|---|
Lp. | PKD 2007 |
OPIS | PKD 2004 |
|
SEKTORY WYKLUCZONE | ||||
RYBOŁÓWSTWO | ||||
1 | 03.11.Z | Rybołówstwo w wodach morskich | 05.01.B | |
– połowy ryb na oceanach, morzach i w wewnętrznych wodach morskich, | ||||
– połowy skorupiaków i mięczaków morskich, | ||||
– wielorybnictwo, | ||||
– połowy zwierząt wodnych: żółwi, osłonic, jeżowców itp., | ||||
– działalnośd statków rybackich prowadzących połowy ryb i innych organizmów wodnych połączone z | ||||
– pozyskiwanie (poławianie, wydobywanie) pozostałych produktów i organizmów znajdujących się w | ||||
– działalnośd usługową związaną z połowem ryb na oceanach, morzach i w wewnętrznych wodach | ||||
Z wyłączeniem: | ||||
– połowów ssaków morskich (np. morsów, fok), z wyłączeniem wielorybnictwa, sklasyfikowanych w | ||||
– przetwórstwa wielorybów na statkach – przetwórniach, sklasyfikowanego w 10.11.Z, | ||||
– przetwórstwa ryb, skorupiaków, mięczaków i pozostałych organizmów wodnych na statkach zajmujących się wyłącznie przetwórstwem i przechowywaniem lub w fabrykach znajdujących się na lądzie, sklasyfikowanego w 10.20.Z, |
||||
– wynajmowania łodzi rekreacyjnych z załogą, na przejażdżki po morzach i wodach przybrzeżnych (np. wyprawy na ryby), sklasyfikowanego w 50.10.Z, |
||||
– działalności związanej z dozorem łowisk oraz usługami patrolowymi, sklasyfikowanej w 84.24.Z, | ||||
– działalności wspomagającej wędkarstwo sportowe i rekreacyjne, sklasyfikowanej w 93.19.Z. | ||||
2 | 03.12.Z | Rybołówstwo w wodach śródlądowych | 05.01.A | |
– połowy ryb w wodach śródlądowych, | ||||
– połowy skorupiaków i mięczaków w wodach śródlądowych, | ||||
– połowy pozostałych organizmów wodnych w wodach śródlądowych, | ||||
– pozyskiwanie surowców znajdujących się w wodach śródlądowych, | ||||
– działalność usługową związaną z połowem ryb w wodach śródlądowych. | ||||
Z wyłączeniem: | ||||
– przetwórstwa ryb, skorupiaków i mięczaków, sklasyfikowanego w 10.20.Z, | ||||
– działalności związanej z ochroną łowisk i usługami patrolowymi, sklasyfikowanej w 84.24.Z, | ||||
– działalności wspomagającej wędkarstwo sportowe i rekreacyjne, sklasyfikowanej w 93.19.Z. | ||||
3 | 03.21.Z | Chów i hodowla ryb oraz pozostałych organizmów wodnych w wodach morskich | 05.02.Z | |
– chów i hodowlę ryb w wodach morskich, włączając chów i hodowlę morskich ryb ozdobnych, | ||||
– produkcję jaj małż (omułków, ostryg itp.), larw homarów, krewetek po okresie larwowym, narybku i podrostków narybku, | ||||
– chów i hodowlę szkarłatnic i pozostałych jadalnych wodorostów morskich, | ||||
– chów i hodowlę skorupiaków, małż, innych mięczaków oraz pozostałych organizmów wodnych w wodach morskich, | ||||
– chów i hodowlę ryb i pozostałych organizmów wodnych w wodach słonawych, | ||||
– chów i hodowlę ryb i pozostałych organizmów morskich w akwenach i zbiornikach ze słoną wodą, | ||||
– działalność wylęgarni ryb w wodach morskich, | ||||
– chów i hodowlę robaków morskich. | ||||
Z wyłączeniem: | ||||
– chowu i hodowli żab, sklasyfikowanych w 03.22.Z, | ||||
– działalności wspomagającej wędkarstwo sportowe i rekreacyjne, sklasyfikowanej w 93.19.Z. | ||||
4 | 03.22.Z | Chów i hodowla ryb oraz pozostałych organizmów wodnych w wodach śródlądowych | 01.25.Z | |
– chów i hodowlę ryb w stawach rybnych i wodach śródlądowych, włączając chów i hodowlę ryb ozdobnych w stawach rybnych i w wodach śródlądowych, | ||||
– chów i hodowlę skorupiaków, małży, innych mięczaków oraz pozostałych organizmów wodnych w wodach śródlądowych, | ||||
– działalność związaną z wylęgarniami ryb (słodkowodnych), | ||||
– chów i hodowlę żab, | 05.02.Z | |||
– działalność usługową związaną z chowem i hodowlą ryb, skorupiaków, mięczaków i innych organizmów wodnych w stawach rybnych i wodach śródlądowych. | ||||
Z wyłączeniem: | ||||
– działalności związanej z chowem i hodowlą ryb i pozostałych organizmów morskich w akwenach i zbiornikach ze słoną wodą, sklasyfikowanej w 03.21.Z, | ||||
– działalności wspomagającej wędkarstwo sportowe i rekreacyjne, sklasyfikowanej w 93.19.Z. | ||||
5 | 10.20.Z | Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków | 15.20.Z | |
– przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków obejmujące: mrożenie, głębokie mrożenie, suszenie, gotowanie, wędzenie, solenie, przechowywanie w solance, puszkowanie itp., |
||||
– produkcję wyrobów z ryb, skorupiaków i mięczaków: filetów rybnych, ikry, kawioru, substytutów kawioru itp., | ||||
– produkcję mączki rybnej, przeznaczonej do spożycia przez ludzi lub do karmienia zwierząt, | ||||
– produkcję mąki, mączki i granulek z ryb i ssaków morskich, nie nadających się do spożycia przez ludzi, | ||||
– działalność statków, na których dokonuje się wyłącznie przetwarzania i konserwowania ryb, | ||||
– obróbkę wodorostów. | ||||
Z wyłączeniem: | ||||
– przetwarzania ryb na statkach prowadzących połowy ryb, sklasyfikowanego w 03.11.Z, | ||||
– przetwarzania wielorybów na lądzie lub na specjalistycznych statkach, sklasyfikowanego w 10.11.Z, | ||||
– produkcji olejów i tłuszczów z ryb i ssaków morskich, sklasyfikowanej w 10.41.Z, | ||||
– produkcji gotowych, mrożonych dao rybnych, sklasyfikowanej w 10.85.Z, | ||||
– produkcji zup rybnych, sklasyfikowanej w 10.89.Z. | ||||
6 | 10.73.Z | Produkcja makaronów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych – tylko tych, które zawierają w masie ponad 20 % ryb, skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych: | 15.85.Z | |
– produkcję makaronów, pierogów i klusek, gotowanych lub surowych, nadziewanych lub nienadziewanych, | ||||
– produkcję kuskusu, | ||||
– produkcję konserwowanych lub mrożonych wyrobów makaronowych. | ||||
Z wyłączeniem: | ||||
– produkcji gotowych dao zawierających kuskus, sklasyfikowanej w 10.85.Z, | ||||
– produkcji zup zawierających makaron, sklasyfikowanej w 10.89.Z. | ||||
GÓRNICTWO WĘGLA | ||||
7 | 05.10.Z | Wydobywanie węgla kamiennego | ||
– wydobywanie węgla kamiennego w kopalniach (podziemne lub odkrywkowe), włączając wydobywanie w postaci ciekłej, | 10.10.A | |||
– czyszczenie, sortowanie, proszkowanie itp. węgla kamiennego w celu poprawienia jakości lub przygotowania do transportu lub składowania, |
||||
– odzyskiwanie węgla kamiennego z hałd. | 10.10.C | |||
Z wyłączeniem: | ||||
– wydobywania węgla kamiennego, sklasyfikowanego w 05.10.Z, | ||||
– wydobywania torfu, sklasyfikowanego w 08.92.Z, | ||||
– próbnych wierceo w poszukiwaniu węgla oraz działalności pomocniczej związanej z wydobywaniem węgla brunatnego (lignitu), sklasyfikowanych w 09.90.Z, | ||||
– produkcji brykietów z węgla brunatnego (lignitu), sklasyfikowanej w 19.20.Z, | ||||
– przygotowania terenu dla wydobywania węgla, sklasyfikowanego w 43.12.Z. | ||||
DZIAŁALNOŚCI WYKLUCZONE | ||||
ROLNICTWO | ||||
16 | 01.41.Z | Chów i hodowla bydła mlecznego | 01.21.Z | |
– chów i hodowlę bydła mlecznego. | ||||
Z wyłączeniem: | ||||
– produkcja surowego mleka krowiego lub z bawołów. | ||||
17 | 01.42.Z | Chów i hodowla koni i pozostałych zwierząt koniowatych | 01.21.Z | |
– chów i hodowlę koni, osłów, mułów lub osłomułów. | ||||
Z wyłączeniem: | ||||
– produkcja nasienia ogierów. | ||||
18 | 01.44.Z | Chów i hodowla wielbłądów i zwierząt wielbłądowatych: | 01.25.Z | |
– chów i hodowla wielbłądów (dromaderów) i zwierząt wielbłądowatych. | ||||
19 | 01.45.Z | Chów i hodowla owiec i kóz: | 01.22.Z | |
– chów i hodowla owiec i kóz. |
Z wyłączeniem: | |||
– produkcja surowego mleka owczego i koziego, | |||
– produkcja surowej wełny, | |||
– produkcja nasienia kozłów i tryków. | |||
20 | 01.46.Z | Chów i hodowla świo: | 01.23.Z |
– chów i hodowla świo. | |||
Z wyłączeniem: | |||
– produkcja nasienia knurów. | |||
21 | 01.47.Z | Chów i hodowla drobiu: | 01.24.Z |
– chów i hodowla ptactwa domowego z gatunku „Gallus domesticus”, indyków, kaczek, gęsi i perliczek. | |||
Z wyłączeniem: | |||
– produkcja jaj, | |||
– działalnośd wylęgarni drobiu. | |||
22 | 01.49.Z | Chów i hodowla pozostałych zwierząt | 01.25.Z |
– chów i hodowla pozostałych zwierząt, włącznie z częściowo oswojonymi: | |||
|
|||
|
|||
|
|||
– chów i hodowlę zwierząt domowych, z wyłączeniem ryb: | |||
|
|||
|
|||
|
|||
– chów i hodowlę różnorodnych zwierząt, | |||
– produkcja sierści zwierzęcej cienkiej lub grubej niezgrzeblonej. | 01.22.Z | ||
Z wyłączeniem: | |||
– chów i hodowla pozostałych zwierząt, włącznie z częściowo oswojonymi: | |||
|
|||
– produkcja nasienia królików i pozostałych zwierząt futerkowych, | |||
– produkcja skór zwierząt futerkowych, gadów lub ptaków w gospodarstwach hodowlanych, | |||
– chów i hodowlę robaków, mięczaków, w tym ślimaków itp. Zwierząt lądowych, | |||
– chów i hodowlę jedwabników; produkcja kokonów jedwabników, | |||
– chów i hodowlę pszczół; produkcja miodu i wosku pszczelego oraz pozostałych produktów pszczelich, | |||
23 | 10.11.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu | 15.11.Z |
– produkcja świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w tuszach, | 15.12.Z | ||
– produkcja świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w kawałkach. | |||
Z wyłączeniem: | |||
– wytapianie jadalnego smalcu i innych tłuszczów jadalnych pochodzenia zwierzęcego | |||
– czynności związane z ubojem zwierząt, obróbką poubojową i paczkowaniem mięsa z bydła, świo , jagniąt, owiec, królików itp., | |||
– ubój i przetwarzanie wielorybów na lądzie lub na specjalistycznych statkach, | |||
– produkcja skór surowych i skór pochodzących z rzeźni, włączając zdejmowanie wełny ze skór owczych, | |||
– przetwarzanie odpadów zwierzęcych, | |||
– produkcja wełny surowej poubojowej. | |||
24 | 10.12.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu | 15.12.Z |
– produkcja świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa z drobiu, porcjowanego. | |||
Z wyłączeniem: | |||
– wytapiania jadalnych tłuszczów z drobiu, | |||
– czynności rzeźni związane z ubojem drobiu, obróbką poubojową i pakowaniem mięsa z drobiu, | |||
– produkcji pierza i puchu. | |||
25 | 03.11.Z | Rybołówstwo w wodach morskich | 05.01.B |
– połowy ryb na oceanach, morzach i w wewnętrznych wodach morskich, | |||
– połowy skorupiaków i mięczaków morskich, | |||
– połowy zwierząt wodnych: żółwi, osłonic, jeżowców itp., |
– działalnośd statków rybackich prowadzących połowy ryb i innych organizmów wodnych połączone z ich przetwórstwem i konserwowaniem. | |||
Z wyłączeniem: | |||
– wielorybnictwa, | |||
– pozyskiwania (poławiania, wydobywania) pozostałych produktów i organizmów znajdujących się w wodach morskich, np.: pereł naturalnych, gąbek, korali i alg, | |||
– działalnośd usługową związaną z połowem ryb na oceanach, morzach i w wewnętrznych wodach morskich. |
|||
26 | 03.12.Z | Rybołówstwo w wodach śródlądowych | 05.01.A |
– połowy ryb w wodach śródlądowych, | |||
– połowy skorupiaków i mięczaków w wodach śródlądowych. | |||
Z wyłączeniem: | |||
– połowy pozostałych organizmów wodnych w wodach śródlądowych, | |||
– pozyskiwanie surowców znajdujących się w wodach śródlądowych, | |||
– działalnośd usługową związaną z połowem ryb w wodach śródlądowych. | |||
27 | 03.21.Z | Chów i hodowla ryb oraz pozostałych organizmów wodnych w wodach morskich | 05.02.Z |
– chów i hodowlę ryb w wodach morskich, włączając chów i hodowlę morskich ryb ozdobnych, | |||
– chów i hodowlę skorupiaków, małż, innych mięczaków oraz pozostałych organizmów wodnych w wodach morskich, | |||
– chów i hodowlę ryb i pozostałych organizmów wodnych w wodach słonawych, | |||
– chów i hodowlę ryb i pozostałych organizmów morskich w akwenach i zbiornikach ze słoną wodą, | |||
– działalnośd wylęgarni ryb w wodach morskich. | |||
Z wyłączeniem: | |||
– produkcję jaj małż (omułków, ostryg itp.), larw homarów, krewetek po okresie larwowym, narybku i podrostków narybku, | |||
– chów i hodowlę szkarłatnic i pozostałych jadalnych wodorostów morskich, | |||
– chów i hodowlę robaków morskich. | |||
28 | 10.20.Z | Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków | 15.20.Z |
– przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków obejmujące: mrożenie, głębokie mrożenie, suszenie, gotowanie, wędzenie, solenie, przechowywanie w solance, puszkowanie itp., | |||
– produkcja mączki rybnej, przeznaczonej do spożycia przez ludzi lub do karmienia zwierząt, | |||
– produkcja mąki, mączki i granulek z ryb i ssaków morskich, nie nadających się do spożycia przez ludzi, | |||
– działalnośd statków, na których dokonuje się wyłącznie przetwarzania i konserwowania ryb. | |||
Z wyłączeniem: | |||
– obróbka wodorostów, | |||
– produkcja wyrobów z ryb, skorupiaków i mięczaków: filetów rybnych, ikry, kawioru, substytutów kawioru itp. | |||
29 | 10.42.Z | Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych | 15.43.Z |
– produkcja margaryny, | |||
– produkcja past będących mieszaniną różnych tłuszczów jadalnych, | |||
– produkcja jadalnych mieszanek tłuszczowych zapobiegających przywieraniu do form. | |||
30 | 10.51.Z | Przetwórstwo mleka i wyrób serów | 15.51.Z |
– produkcja świeżego płynnego mleka, mleka sterylizowanego (włączając mleko | |||
– pasteryzowane lub poddane działaniu bardzo wysokich temperatur (tzw. UHT)) oraz: | |||
– mleka homogenizowanego, | |||
– produkcja napojów bezalkoholowych na bazie mleka, | |||
– produkcja śmietany ze świeżego mleka: sterylizowanej (włączając śmietanę pasteryzowaną lub poddaną działaniu bardzo wysokich temperatur (tzw. UHT)), homogenizowanej, | |||
– produkcja mleka odwodnionego lub zagęszczonego, słodzonego lub niesłodzonego, | |||
– produkcja mleka lub śmietany w postaci stałej, | |||
– produkcja masła, | |||
– produkcja jogurtu i kefiru, | |||
– produkcja serów i twarogów, | |||
– produkcja serwatki, | |||
– produkcja kazeiny i laktozy. | |||
31 | 01.47.Z | Chów i hodowla drobiu | 01.24.Z |
– produkcję jaj. |
Z wyłączeniem: | |||
– działalności wylęgarni drobiu, | |||
– chów i hodowlę ptactwa domowego z gatunku „Gallus domesticus”, indyków, kaczek, gęsi i perliczek. | |||
32 | 01.49.Z | Chów i hodowla pozostałych zwierząt w zakresie produkcji miodu | 01.25.Z |
33 | 01.19.Z | Pozostałe uprawy rolne inne niż wieloletnie | 01.12.B |
– uprawa kwiatów, | |||
– produkcja kwiatów ciętych oraz pączków kwiatowych, | |||
– produkcja nasion kwiatów. | |||
Z wyłączeniem: | |||
– uprawa brukwi, buraków pastewnych, korzeni pastewnych, koniczyny, lucerny (alfalfa), | |||
– esparcety, kukurydzy pastewnej i pozostałych traw innych niż rośliny wieloletnie, kapusty | |||
– pastewnej i podobnych roślin pastewnych, | |||
– uprawa gryki, | |||
– produkcja nasion buraka pastewnego, | |||
– produkcja nasion pozostałych roślin pastewnych. | |||
34 | 01.30.Z | Rozmnażanie roślin | 01.12.B |
– uprawa roślin do rozmnażania, | |||
– uprawa roślin ozdobnych, włączając daro do przesadzania, | |||
– uprawa roślin dla cebulek, bulw i korzeni; sadzonki i szczepy, | |||
– uprawa grzybni, włączając podłoże z wsianą grzybnią, | |||
– uprawa szkółkarską, z wyłączeniem szkółek leśnych. | |||
35 | 01.29.Z | Uprawa pozostałych roślin wieloletnich | 02.01.A |
– uprawa choinek świątecznych na gruntach rolnych. | |||
Z wyłączeniem: | |||
– uprawa drzew kauczukowych w celu zbierania mleczka kauczukowego (lateksu), | |||
– uprawa drzew w celu uzyskania soków, | |||
– uprawa roślin wieloletnich używanych do wyplatania. | |||
36 | 02.30.Z | Pozyskiwanie dziko rosnących produktów leśnych, z wyłączeniem drewna w zakresie pozyskiwania mchów i porostów | 01.12.B |
01.13.Z | |||
02.01.A | |||
37 | 01.13.Z | Uprawa warzyw, włączając melony oraz uprawa roślin korzeniowych i roślin bulwiastych | 01.11.B |
– uprawa warzyw kwiatostanowych, liściastych i łodygowych, takich jak: | 01.11.C | ||
|
01.12.A | ||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
– uprawa warzyw owocowych, takich jak: | |||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
– uprawa warzyw korzeniowych, bulwiastych i cebulowych, takich jak: | |||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
– uprawa grzybów, w tym trufli, | |||
– uprawa buraków cukrowych, | |||
– uprawa kukurydzy cukrowej, | |||
– uprawa pozostałych warzyw, | |||
– produkcja nasion warzyw, z wyłączeniem nasion buraków pastewnych, | |||
– uprawa roślin korzeniowych i bulwiastych, takich jak: | |||
|
|||
|
|||
|
|||
38 | 01.21.Z | Uprawa winogron | 01.13.Z |
– uprawa winogron na wino i winogron stołowych w winnicach. | |||
39 | 01.22.Z | Uprawa drzew i krzewów owocowych tropikalnych i podzwrotnikowych | 01.13.Z |
– uprawa drzew i krzewów owocowych tropikalnych i podzwrotnikowych: | |||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
40 | 01.23.Z | Uprawa drzew i krzewów owocowych cytrusowych | 01.13.Z |
– uprawa drzew i krzewów owocowych cytrusowych: | |||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
41 | 01.24.Z | Uprawa drzew i krzewów owocowych ziarnkowych i pestkowych | 01.13.Z |
– uprawa drzew i krzewów owocowych ziarnkowych i pestkowych: | |||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
42 | 01.25.Z | Uprawa pozostałych drzew i krzewów owocowych oraz orzechów | 01.13.Z |
– uprawa drzew i krzewów owocowych jagodowych: | |||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
– produkcja nasion owoców, | |||
– uprawa orzechów jadalnych: | |||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
– uprawę pozostałych drzew i krzewów owocowych: | |||
|
|||
43 | 01.27.Z | Uprawa roślin wykorzystywanych do produkcji napojów | 01.13.Z |
– kawa, | |||
– herbata, | |||
Z wyłączeniem: | |||
– maté (herbaty paragwajskiej), | |||
– kakao, | |||
– pozostałych roślin wykorzystywanych do produkcji napojów. |
44 | 01.28.Z | Uprawa roślin przyprawowych i aromatycznych oraz roślin wykorzystywanych do produkcji leków i wyrobów farmaceutycznych | 01.12.A |
– uprawa roślin przyprawowych i aromatycznych: | 01.13.Z | ||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
01.11.C | ||
|
|||
Z wyłączeniem: | |||
– uprawa roślin wykorzystywanych do produkcji leków, środków odurzających i wyrobów | |||
– farmaceutycznych, | |||
– uprawa roślin wykorzystywanych do wyrobu środków owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych celów. | |||
45 | 01.11.Z | Uprawa zbóż, roślin strączkowych i roślin oleistych na nasiona, z wyłączeniem ryżu | 01.11.A |
– uprawa zbóż, takich jak: | 01.11.C | ||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
Z wyłączeniem: | |||
– uprawa roślin strączkowych, takich jak: | |||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
– uprawa roślin oleistych na nasiona, takich jak: | |||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
46 | 01.12.Z | Uprawa ryżu | 01.11.A |
47 | 10.61.Z | Wytwarzanie produktów przemiału zbóż | 15.61.Z |
– przemiał zbóż: produkcja mąki, kasz, mączki i śruty pszennej; przemiał żyta, owsa, | |||
– kukurydzy i innych zbóż, | |||
– przemiał ryżu: produkcja ryżu łuskanego, mielonego, polerowanego, lukrowanego, parowanego lub preparowanego; | |||
– produkcja mąki ryżowej, | |||
– przemiał surowców warzywnych: produkcja mąki i mączki z suszonych | |||
nasion roślin |
– strączkowych, korzeni lub bulw oraz z orzechów jadalnych, | |||
– wytwarzanie zbożowej żywności śniadaniowej, wytwarzanie mąki wieloskładnikowej oraz mieszanek do wypieku chleba, ciast, herbatników i naleśników. | |||
48 | 10.62.Z | Wytwarzanie skrobi i wyrobów skrobiowych | 15.62.Z |
– wytwarzanie skrobi z ziemniaków, ryżu, kukurydzy itp., | |||
– mielenie kukurydzy metodą mokrą, | |||
– wytwarzanie glukozy, syropu glukozowego, maltozy, inuliny, izoglukozy itp., | |||
– wytwarzanie glutenu. | |||
Z wyłączeniem: | |||
– wytwarzanie tapioki i jej namiastek ze skrobi, | |||
– wytwarzanie oleju kukurydzianego. | |||
49 | 01.11.Z | Uprawa zbóż, roślin strączkowych i roślin oleistych na nasiona, z wyłączeniem ryżu | 01.12.A |
– uprawa roślin oleistych na nasiona, takich jak: | |||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
Z wyłączeniem: | |||
– uprawa zbóż, takich jak: | |||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
– uprawa roślin strączkowych, takich jak: | |||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
50 | 01.19.Z | Pozostałe uprawy rolne inne niż wieloletnie | 01.11.C |
– uprawa brukwi, buraków pastewnych, korzeni pastewnych, koniczyny, lucerny (alfalfa), | |||
– esparcety, kukurydzy pastewnej i pozostałych traw innych niż rośliny wieloletnie, kapusty | |||
– pastewnej i podobnych roślin pastewnych, | |||
– uprawa gryki, | |||
– produkcja nasion buraka pastewnego, | |||
– produkcja nasion pozostałych roślin pastewnych. | |||
Z wyłączeniem: | |||
– uprawa kwiatów, | |||
– produkcja kwiatów ciętych oraz pączków kwiatowych, | |||
– produkcja nasion kwiatów. | |||
51 | 10.11.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu | 15.13.B |
– wytapianie jadalnego smalcu i innych tłuszczów jadalnych pochodzenia zwierzęcego. | |||
Z wyłączeniem: |
– czynności związane z ubojem zwierząt, obróbką poubojową i paczkowaniem mięsa z | |||
– bydła, świo , jagniąt, owiec, królików itp., | |||
– produkcja świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w tuszach, | |||
– produkcja świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w kawałkach, | |||
– ubój i przetwarzanie wielorybów na lądzie lub na specjalistycznych statkach, | |||
– produkcja skór surowych i skór pochodzących z rzeźni, włączając zdejmowanie wełny ze skór owczych, | |||
– przetwarzanie odpadów zwierzęcych, | |||
– produkcja wełny surowej poubojowej . | |||
52 | 10.12.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu | 15.13.B |
– wytapianie jadalnych tłuszczów z drobiu. | |||
Z wyłączeniem: | |||
– czynności rzeźni związane z ubojem drobiu, obróbką poubojową i pakowaniem mięsa z drobiu, | |||
– produkcja świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa z drobiu, porcjowanego, | |||
– produkcja pierza i puchu. | |||
53 | 10.11.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu | 15.13.B |
– wytapianie jadalnego smalcu i innych tłuszczów jadalnych pochodzenia zwierzęcego. | |||
Z wyłączeniem: | |||
– czynności związane z ubojem zwierząt, obróbką poubojową i paczkowaniem mięsa z | |||
– bydła, świo , jagniąt, owiec, królików itp., | |||
– produkcja świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w tuszach, | |||
– produkcja świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w kawałkach, | |||
– ubój i przetwarzanie wielorybów na lądzie lub na specjalistycznych statkach, | |||
– produkcja skór surowych i skór pochodzących z rzeźni, włączając zdejmowanie wełny ze skór owczych, | |||
– przetwarzanie odpadów zwierzęcych, | |||
– produkcja wełny surowej poubojowej. | |||
54 | 10.41.Z | Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych | 15.41.Z |
– produkcja olejów z ryb i ssaków morskich, | 15.42.Z | ||
Z wyłączeniem: | |||
– produkcja nieoczyszczonych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego, oleju palmowego, oleju słonecznikowego, oleju z nasion bawełny, oleju rzepakowego, oleju gorczycowego, oleju z siemienia lnianego itp., | |||
– produkcja nieodtłuszczonej mąki i mączki z nasion roślin oleistych, orzechów lub ziaren oleistych, | |||
– produkcja rafinowanych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego itp., | |||
– przetwarzanie olejów roślinnych: parowanie, gotowanie, odwadnianie, utwardzanie itp., | |||
– produkcja niejadalnych olejów i tłuszczów zwierzęcych, | |||
– produkcja puchu bawełnianego (lintersu), makuchów z nasion oleistych oraz innych pozostałości powstających przy produkcji oleju. | |||
55 | 10.41.Z | Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych | 15.41.Z |
– produkcja nieoczyszczonych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego, oleju palmowego, oleju słonecznikowego, oleju z nasion bawełny, oleju rzepakowego, oleju gorczycowego, oleju z siemienia lnianego itp., | 15.42.Z | ||
– produkcja rafinowanych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego itp. | 01.13.Z | ||
Z wyłączeniem: | |||
– produkcja olejów z ryb i ssaków morskich, | |||
– produkcja nieodtłuszczonej mąki i mączki z nasion roślin oleistych, orzechów lub ziaren oleistych, | |||
– przetwarzanie olejów roślinnych: parowanie, gotowanie, odwadnianie, utwardzanie itp., | |||
– produkcja niejadalnych olejów i tłuszczów zwierzęcych, | |||
– produkcja puchu bawełnianego (lintersu), makuchów z nasion oleistych oraz innych pozostałości powstających przy produkcji oleju. | |||
56 | 10.41.Z | Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych | 15.41.Z |
– produkcja nieoczyszczonych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego, oleju palmowego, oleju słonecznikowego, oleju z nasion bawełny, oleju rzepakowego, oleju gorczycowego, oleju z siemienia lnianego itp., | 15.42.Z | ||
– produkcja rafinowanych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego itp. | 01.13.Z | ||
Z wyłączeniem: | |||
– produkcja olejów z ryb i ssaków morskich, |
– produkcja nieodtłuszczonej mąki i mączki z nasion roślin oleistych, orzechów lub ziaren oleistych, | |||
– przetwarzanie olejów roślinnych: parowanie, gotowanie, odwadnianie, utwardzanie itp., | |||
– produkcja niejadalnych olejów i tłuszczów zwierzęcych, | |||
– produkcja puchu bawełnianego (lintersu), makuchów z nasion oleistych oraz innych pozostałości powstających przy produkcji oleju. | |||
57 | 10.42.Z | Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych | 15.43.Z |
– produkcja margaryny, | |||
– produkcja past będących mieszanin ą różnych tłuszczów jadalnych, | |||
– produkcja jadalnych mieszanek tłuszczowych zapobiegających przywieraniu do form. | |||
58 | 10.13.Z | Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego | 15.13.A |
– produkcja mięsa suszonego, solonego lub wędzonego, | 15.13.B | ||
– produkcja wyrobów z mięsa. | |||
59 | 10.20.Z | Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków | 15.20.Z |
– produkcja wyrobów z ryb, skorupiaków i mięczaków: filetów rybnych, ikry, kawioru, substytutów kawioru itp. | |||
Z wyłączeniem: | |||
– obróbka wodorostów, | |||
– przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków obejmujące: mrożenie, głębokie mrożenie, suszenie, gotowanie, wędzenie, solenie, przechowywanie w solance, puszkowanie itp., | |||
– produkcja mączki rybnej, przeznaczonej do spożycia przez ludzi lub do karmienia zwierząt, | |||
– produkcja mąki, mączki i granulek z ryb i ssaków morskich, nie nadających się do spożycia przez ludzi, | |||
– działalnośd statków, na których dokonuje się wyłącznie przetwarzania i konserwowania ryb. | |||
60 | 10.62.Z | Wytwarzanie skrobi i wyrobów skrobiowych w zakresie produkcji glukozy syropu glukozowego | 10.62.Z |
61 | 10.81.Z | Produkcja cukru | 15.83.Z |
– produkcja i rafinacja cukru (sacharozy) oraz substytutów cukru, z buraków, trzciny | |||
– cukrowej, klonu i palmy, | |||
– produkcja syropów cukrowych, | |||
– produkcja melasy, | |||
– produkcja syropu i cukru klonowego. | |||
62 | 18.89.Z | Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej | 15.62.Z |
niesklasyfikowana w zakresie produkcji miodu sztucznego i karmelu | |||
63 | 01.27.Z | Uprawa roślin wykorzystywanych do produkcji napojów | 01.13.Z |
– kakao. | |||
Z wyłączeniem uprawy roślin wykorzystywanych do produkcji napojów: | |||
– kawy, | |||
– herbaty, | |||
– maté (herbaty paragwajskiej), | |||
– pozostałych roślin wykorzystywanych do produkcji napojów. | |||
64 | 01.63.Z | Działalnośd usługowa następująca po zbiorach | 01.13.Z |
– przygotowanie ziaren kakaowych, np. łuskanie. | |||
Z wyłączeniem: | |||
– przygotowanie plonów do sprzedaży na rynek pierwotny przez: czyszczenie, obcinanie, sortowanie, odkażanie, | |||
– odziarnianie bawełny, | |||
– przygotowanie liści tytoniowych, szyszek chmielowych, ziół, np. suszenie, | |||
– woskowanie owoców. | |||
65 | 10.32.Z | Produkcja soków z owoców i warzyw | 15.32.Z |
– produkcja soków z owoców i warzyw, | |||
– produkcja koncentratów ze świeżych owoców i warzyw. | |||
66 | 10.39.Z | Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw | 15.33.A |
– produkcja żywności składającej się głównie z owoców lub warzyw, z wyłączeniem gotowych dao mrożonych lub w puszkach, | 15.33.B | ||
– konserwowanie owoców, orzechów i warzyw poprzez zamrażanie, suszenie, zalewanie | |||
– olejem lub octem, puszkowanie itp., | |||
– wytwarzanie owocowych i warzywnych artykułów spożywczych, | |||
– produkcja dżemów, marmolady i galaretek, | |||
– prażenie orzechów, | |||
– produkcja artykułów spożywczych z orzechów, |
– produkcja łatwo psujących się gotowych potraw z owoców i warzyw, takich jak: sałatki; pakowane mieszanki sałatek; obrane lub pocięte warzywa, tofu (ser sojowy) | |||
67 | 10.31.Z | Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków | 15.31.Z |
Z wyłączeniem: | |||
– przemysłowego obierania ziemniaków. | |||
68 | 11.02.Z | Produkcja win gronowych | 01.13.Z |
– produkcja win gronowych, | 15.93.Z | ||
– produkcja gronowych win musujących, | |||
– produkcja win gronowych z zagęszczonego moszczu winogronowego, | |||
– produkcja win gronowych o niskiej zawarto ś ci alkoholu lub win bezalkoholowych. | |||
Z wyłączeniem: | |||
– mieszanie, oczyszczanie i butelkowanie win gronowych. | |||
69 | 11.03.Z | Produkcja cydru i pozostałych win owocowych | 15.94.Z |
– produkcja napojów alkoholowych otrzymywanych w wyniku fermentacji, ale bez ich destylowania: sake, cydr (jabłecznik), perry (wino gruszkowe) i inne wina owocowe, | |||
– produkcja miodu pitnego i napojów mieszanych zawierających wina owocowe, włączając wyroby winopochodne i winopodobne. |
|||
70 | 11.04.Z | Produkcja pozostałych niedestylowanych napojów fermentowanych | 15.95.Z |
– produkcja wermutu i podobnych niedestylowanych napojów fermentowanych. | |||
71 | 11.01.Z | Destylowanie, rektyfikowanie i mieszanie alkoholi | 15.92.Z |
– produkcja alkoholu etylowego, po przetworzeniu przeznaczonego do | |||
spożycia. | |||
Z wyłączeniem: | |||
– produkcja napojów alkoholowych, takich jak: wódka, whisky, brandy, gin, likiery itp., | |||
– produkcja destylowanych napojów alkoholowych, takich jak: „mieszane drinki” itp., | |||
– mieszanie alkoholi destylowanych. | |||
72 | 20.14.Z | Produkcja pozostałych podstawowych chemikaliów organicznych w zakresie produkcji alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego nie przeznaczonego do spożycia | 15.92.Z |
73 | 10.84.Z | Produkcja przypraw w zakresie produkcji octu | 15.87.Z |
74 | 10.91.Z | Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich | 15.71.Z |
– produkcja gotowej paszy dla zwierz ą t gospodarskich i ryb, włączając produkcję | |||
– koncentratów paszowych i dodatków paszowych, przygotowywanie pasz jednoskładnikowych, | |||
– przetwarzanie odpadów poubojowych do produkcji pasz. | |||
75 | 10.92.Z | Produkcja gotowej karmy dla zwierząt domowych | 15.72.Z |
– produkcja gotowej karmy dla zwierz ą t domowych (psów, kotów, ptaków, rybek itp.), | |||
– przetwarzanie odpadów poubojowych do produkcji pasz dla zwierząt domowych. | |||
76 | 02.30.Z | Pozyskiwanie dziko rosnących produktów leśnych, z wyłączeniem drewna | 02.01.A |
– korek, | |||
Z wyłączeniem: | |||
– grzyby, w tym trufle, | |||
– owoce jagodowe, | |||
– orzechy leśne, | |||
– balaty i pozostałe żywice gumopodobne, | |||
– żywica i szelak nieczyszczony, | |||
– karpina, | |||
– kora, | |||
– igliwie, | |||
– choinki, | |||
– balsamy, | |||
– włókna roślinne, | |||
– trawa morska, | |||
– żołędzie, kasztany, szyszki, nasiona, owocnie, | |||
– mchy i porosty, | |||
– inne rośliny leśne i ich części. | |||
77 | 01.16.Z | Uprawa roślin włóknistych | 01.11.C |
– uprawa lnu i konopi. |
Z wyłączeniem: | |||
– uprawa bawełny, | |||
– uprawa juty, ketmii konopiowatej i pozostałych roślin na włókna łykowe, | |||
– uprawa sizalu i pozostałych roślin z rodziny agawy na włókna tekstylne, | |||
– uprawa konopi manilskich, ramii i pozostałych roślin na włókna tekstylne, | |||
– uprawa pozostałych roślin włóknistych, | |||
– roszenie roślin włóknistych przeprowadzane w warunkach naturalnych. | |||
78 | 01.16.Z | Uprawa roślin włóknistych | 01.11.C |
– uprawa lnu i konopi. | |||
Z wyłączeniem: | |||
– uprawa bawełny, | |||
– uprawa juty, ketmii konopiowatej i pozostałych roślin na włókna łykowe, | |||
– uprawa sizalu i pozostałych roślin z rodziny agawy na włókna tekstylne, | |||
– uprawa konopi manilskich, ramii i pozostałych roślin na włókna tekstylne, | |||
– uprawa pozostałych roślin włóknistych, | |||
– roszenie roślin włóknistych przeprowadzane w warunkach naturalnych. | |||
SEKTORY Z OGRANICZENIAMI | |||
TRANSPORT DROGOWY TOWARÓW – ZAKAZ FINANSOWANIA ZAKUPU ŚRODKA TRANSPORTU | |||
92 | 49.41.Z | Transport drogowy towarów | 60.24.A |
– przewozy towarów realizowane środkami transportu drogowego przystosowanymi do przewozu: | 60.24.C | ||
– dłużyc, | |||
– inwentarza żywego, | |||
– towarów zamrożonych lub schłodzonych, | |||
– towarów ciężkich, | |||
– towarów masowych, włączając transport cysternami mleka z gospodarstw rolnych, | |||
– samochodów, | |||
– odpadów i materiałów wtórnych, z wyłączeniem ich zbierania i usuwania, | |||
– wynajem samochodów ciężarowych z kierowcą, | |||
– transport towarów pojazdami napędzanymi siłą mięśni ludzkich lub ciągnionymi przez zwierzęta. | |||
Z wyłączeniem: | |||
– transportu drewna na terenie lasu związanego z jego pozyskiwaniem, sklasyfikowanego w 02.40.Z, | |||
– dystrybucji wody za pośrednictwem cystern, sklasyfikowanej w 36.00.Z, | |||
– transportu odpadów, będącego integralną częścią ich zbierania, sklasyfikowanego w 38.11.Z, 38.12.Z. | |||
– działalności terminali w zakresie obsługi towarów, sklasyfikowanej w 52.21.Z, | |||
– pakowania towarów przeznaczonych do transportu, sklasyfikowanego w odpowiednich podklasach klasy 52.29, | |||
– działalności pocztowej i kurierskiej, sklasyfikowanej w 53.10.Z, 53.20.Z. | |||
93 | 49.42.Z | Działalnośd usługowa związana z przeprowadzkami | 60.24.A |
– transport drogowy związany z przeprowadzkami świadczony na rzecz przedsiębiorstw i gospodarstw domowych. | |||
TRANSPORT DROGOWY – PRÓG POMOCY DO 100 TYS. EURO | |||
89 | 49.31.Z | Transport lądowy pasażerski, miejski i podmiejski | 60.21.A |
– miejskie lub podmiejskie przewozy pasażerskie realizowane środkami transportu lądowego, takimi jak: autobus, tramwaj, trolejbus, kolej podziemna lub nadziemna itp., po ustalonych trasach w oparciu o rozkład jazdy, uwzględniający zabieranie pasażerów oraz ich wysadzanie na ustalonych przystankach, | |||
– przewozy pasażerskie na trasach między lotniskiem czy stacją kolejową a centrum miasta, | |||
– działalnośd kolei linowo-naziemnych, linowych itp. w przypadku, gdy należą do miejskiego lub podmiejskiego systemu komunikacji. | |||
Z wyłączeniem: | |||
– transportu kolejowego pasażerskiego międzymiastowego, sklasyfikowanego w 49.10.Z. | |||
90 | 49.32.Z | Działalnośd taksówek osobowych | 60.22.Z |
– działalnośd polegająca na przewozie indywidualnych pasażerów do ustalonych przez nich miejsc, | |||
– działalnośd polegającą na wynajmowaniu samochodów osobowych i furgonetek (< =3,5 t) z kierowcą. | |||
91 | 49.39.Z | Pozostały transport lądowy pasażerski, gdzie indziej niesklasyfikowany | 60.23.Z |
– transport drogowy pasażerski pozostały, taki jak: | 60.21.Z | ||
– rozkładowe dalekobieżne przewozy autobusowe, |
– wynajem autobusów z kierowcą, przewozy wycieczkowe i turystyczne oraz inne okazjonalne przewozy autobusowe kursujące bez ustalonego rozkładu, | |||
– przewozy wahadłowe między portem lotniczym a stałymi punktami w centrum miasta, | |||
– autobusowe przewozy szkolne i pracownicze. | |||
Z wyłączeniem: | |||
– transportu sanitarnego, sklasyfikowanego w 86.90.B | |||
– transport pasażerski pojazdami napędzanymi siłą mięśni ludzkich lub ciągnionymi przez zwierzęta, | |||
– działalnośd kolejek linowych naziemnych, kolejek linowych, wyciągów orczykowych i wyciągów narciarskich pod warunkiem, że nie są częścią miejskiego lub podmiejskiego systemu komunikacji. | |||
92 | 49.41.Z | Transport drogowy towarów | 60.24.A |
– przewozy towarów realizowane środkami transportu drogowego przystosowanymi do przewozu: | 60.24.B | ||
– dłużyc, | 60.24.C | ||
– inwentarza żywego, | |||
– towarów zamrożonych lub schłodzonych, | |||
– towarów ciężkich, | |||
– towarów masowych, włączając transport cysternami mleka z gospodarstw rolnych, | |||
– samochodów, | |||
– odpadów i materiałów wtórnych, z wyłączeniem ich zbierania i usuwania, | |||
– wynajem samochodów ciężarowych z kierowcą, | |||
– transport towarów pojazdami napędzanymi siłą mięśni ludzkich lub ciągnionymi przez zwierzęta. | |||
Z wyłączeniem: | |||
– transportu drewna na terenie lasu związanego z jego pozyskiwaniem, sklasyfikowanego w 02.40.Z, | |||
– dystrybucji wody za pośrednictwem cystern, sklasyfikowanej w 36.00.Z, | |||
– transportu odpadów, będącego integralną częścią ich zbierania, sklasyfikowanego w 38.11.Z, 38.12.Z. | |||
– działalności terminali w zakresie obsługi towarów, sklasyfikowanej w 52.21.Z, | |||
– pakowania towarów przeznaczonych do transportu, sklasyfikowanego w odpowiednich podklasach klasy 52.29, | |||
– działalności pocztowej i kurierskiej, sklasyfikowanej w 53.10.Z, 53.20.Z. | |||
93 | 49.42.Z | Działalnośd usługowa związana z przeprowadzkami | 60.24.A |
– transport drogowy związany z przeprowadzkami świadczony na rzecz przedsiębiorstw i gospodarstw domowych. |